Eljött az idő az alapjövedelem bevezetésére

14 April 2020
Ferenc pápa levele a népi mozgalmakhoz.

A Szentatya szerint a koronavírus-járvány rávilágított arra, mennyire sérülékenyek a globalizáció vesztesei.

„Most nagyobb szükség van rá, mint valaha, hogy az emberek és a közösségek kerüljenek a központba, egységesen törekedve a gyógyításra, a gondviselésre és a javak megosztására. Akik eddig sem élvezhették a globalizáció előnyeit, de szenvedtek az általa okozott károktól. Akiket ez a mostani járvány kétszer annyira fog sújtani” – idézi Ferenc pápának a katolikus népi mozgalmakhoz írt levelét az Euronews.

„Ezek az emberek azok, akik eddig is napról napra éltek, és semmilyen törvény nem garantálja a védelmüket, például utcai árusok, újrafeldolgozók, kisgazdálkodók, építőmunkások, varrónők, és a különféle ápolói munkát végzők” – sorolta a levelében a katolikus egyházfő.

A legtöbbjüknek nincs biztos jövedelmük, hogy átvészeljék ezt a nehéz időszakot, és a kijárási korlátozások elviselhetetlenné válnak. Ezért Ferenc pápa szerint „itt az ideje, hogy fontolóra vegyék (az országok) az egyetemes alapjövedelem bevezetését, ami elismerné és tiszteletre méltóvá tenné a nagyszerű és nélkülözhetetlen munkát”, amit végeznek. Az alapjövedelemmel „konkrétan elérhető lenne az az emberi és keresztény eszmény, hogy nincs jog nélküli munkás” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

A teljes levelet ITT olvashatjátok magyarul.

Forrás: Euronews, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye/Facebook

Fotó: Unsplash