Misszió Afrikában

06 Julio 2021
Vetítésekből, előadásokból és zenei programból épül fel szeptember 6-án a Szent István-bazilikában az Afrika nap. Találkozhatsz Afrékával, Csókay Andrással és a nigériai Onitshából érkező Okeke érsekkel, Izunna Okonkwo és Basil Ekwunife atyákkal.

Az elmúlt években a magyar orvosmisszióknak köszönhetően mély kapcsolat szövődött Magyarország katolikus közössége és a nigériai Onitsha hívei között. Kezdetben orvosi, majd humanitárius segítségnyújtás kapcsolta össze a feleket. Mostanra viszont a kölcsönös érdeklődés és egymás élete, kultúrája megismerésének vágya is nyitottá tette egymás iránt a közösségeket.

Erdő Péter bíboros volt a kezdeményezője annak, hogy ne csupán egy adok-kapok viszony legyen a magyar és a nigériai katolikusok között. Hallotta, hogy az ottani emberekben milyen hatalmas hit él. Felvetette, hogy megismertethetnénk Mindszenty József bíboros életét, küzdelmét a nigériai, ugyancsak hitük miatt üldözött közösséggel és ők is bekapcsolódhatnának a néhai bíboros boldoggá avatásának imádságába, és a gyógyulásokhoz történő közbenjárásáért. Okeke érsek négy plébániát vont be a Mindszenty-fohászokba, ezek egyike a Szent Borromeo-kórház kápolnája, ahol minden reggel hat órakor négyszáz alkalmazott imádkozik.

Tavaly szeptemberben Valerian Okeke, Onitsha érseke az Eucharisztia jegyében szervezett online előtalálkozóra küldött üzenetében reményét fejezte ki, hogy 2021-ben személyesen is találkozhatunk az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. A tervek szerint mindez valósággá válik. Szerveztünk egy estet, amelynek háziasszonya az Afréka Alapítvány megálmodója, dr. Fodor Réka „Afréka” missziós orvos lesz. Ennek keretében szeptember 6-án 18 órától a Szent István-bazilikában meghallgathatjuk Valerian Okeke Onitsha Katolikus Főegyházmegye érsek-metropolitájának előadását Eucharisztia, az erőnk címmel.

Találkozhatunk Dr. Izunna Okonkwo atyával, a nigériai onitshai St. Charles Borromeo kórház igazgatójával is. Ő Eucharisztia és világéhség címmel osztja meg gondolatait. Ugyanezzel a címmel megjelent kötete is, amelyben a témát szociológiai és teológiai szempontból is kutatta.

Az est folyamán előadást tart az onitshai érsekség alkancellárja, Basil Ekwunife: Az Eucharisztia, mint a humanitárius segítségnyújtás forrása címmel. Természetesen a nigériai orvosmisszió szülőatyja, Csókay András idegsebész is részt vesz az eseményen, aki Orvosmissziók Jézus imával címmel mondja el élményeit, tapasztalatait a nigériai szerepvállalásáról. Az este folyamán több alkalommal hallhatjuk a csodás énekesnőt, a ghánai származású Sena Dagadut, aki a kongresszus egyik hírnöke is.

A rendezvény ingyenes. Ha szeretnéd támogatni az Afréka Alapítvány következő misszióját, azt megteheted úgy, hogy a kongresszus hetében a Szent István-bazilika előtti térre szervezett Szent István könyvhéten megvásárolod a nigériai orvosmissziók élményeit összegző Afréka-köteteket, valamint Izunna atya könyvét. Az eseményen a tolmácsolást biztosítjuk!

Az esemény nem regisztrációhoz kötött. Arra kérünk, hogy a szervezők munkáját segítsd azzal, hogy a részvételi szándékodat jelzed a hello@iec2020.hu címre küldött levélben. Négyszázötven fő számára tudunk ülőhelyet biztosítani, amelyek az érkezés sorrendjében foglalhattok el. Kérjük, hogy e-mailedben írd le veled együtt, hányan vesztek részt az eseményen!