Szentatya a NEK-en - 2. rész

14 Julio 2021
Ferenc pápa négy testvérével nőtt fel, ma már csak egy húga él. María azért imádkozott, hogy bátyját ne válasszák meg katolikus egyházfőnek. Milyen irányba változott a véleménye testvére beiktatása után, kiderül cikkünkből.

Ferenc az elsőszülött a Bergoglio család öt gyermeke közül. Testvérei közül már csak egyetlen húga, María Elena él. A pápaválasztás időszakában a María azt nyilatkozta a házában megszálló újságíróknak, hogy egy héten át azért imádkozott, hogy ne válasszák meg a bátyját egyházfővé.

Utólag elismerte, hogy önzés volt a részéről ezt kérni, de nem szerette volna, ha testvérét elszakítja tőle a pápai hivatal. Amikor felszállt a Sixtus-kápolna kéményéből a fehér füst, María argentínai lakásában csörgött a telefon, és a fia fogadta az új pápa hívását. Miután átvette a kagylót, Ferenc pápa azt mondta neki, nem tudja felhívni a család valamennyi tagját, de mindenkit üdvözöl. Hozzátette: „Kérlek hívj fel mindenkit, add át az üdvözletem, ha én tenném ezt, kiürülne a Vatikán kasszája”. Utána megkérdezte tőle, hogy mit főz vacsorára? María Elena hozzátette, a bátyjának jó humora van gyerekkorától kezdve és ezt meg is őrizte.

A pápa húga bátyja megválasztásával úgy érzi, mintha az Egyház kinyitotta volna a kapuit és beengedne mindenkit. Ferenc pápa testvére nem volt ott Rómában a pápai beiktatáson, Buenos Airesben otthonában a televízióban követte az eseményeket. Az egyházfő azt kérte honfitársaitól, hogy ne utazzanak el Rómába, a repülőjegyre szánt pénzüket adományozzák a szegényeknek. Egy évvel a pápaválasztás után María egy interjúban arról beszélt: „Nem érzem úgy, hogy elveszítettem volna a testvéremet csak azért, mert pápa lett belőle. Inkább azt érzem, hogy sok új családtagom lett.” Hozzáfűzte, hogy ő továbbra sem Ferencnek, vagy Szentatyának hívja, hanem egyszerűen, csak Jorgenak.

Ferenc pápa szeptember 12-én Budapestre érkezik, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjére. Ha szeretnél vele együtt imádkozni, kérünk, hogy ingyenes jegyedért regisztrálj!

Forrás: CNN, ABC, GLOBO

Fotó: abc.es, magyarkurir.hu