2016 Cebu

Hogy néz ki napjainkban egy nemzetközi eucharisztikus kongresszus?
2016.02.04-2-01.jpg

2016 januárjában a Fülöp-szigeteki Cebu adott otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A Magyar Kurír cikksorozattal követte az eseményeket. Az alábbiakban ezeken a tudósításokon keresztül kaphatunk képet arról, mit is jelent a XXI. század emberének ez a nagyszabású esemény. A cikkek a képekre kattintva olvashatóak.

Interjú Piero Marini érsekkel

1. A világrendezvényről Piero Marini érsekkel, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnökével beszélgetett a Vatikáni Rádió olasz nyelvű adásának szerkesztője.

Magyar küldöttség Cebuban

2. Az eseményre a világ minden tájáról mintegy 15.000 résztvevő regisztrált. Magyarországot egy tíz fős küldöttség képviseli. Török Csaba teológus helyszíni tudósítását adjuk közre.

A remény asztala

3. Az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítő eseményeiről

Nyitó szentmise Cebuban

4. Törd meg az éhezőknek kenyered

Török Csaba beszámolója a Fülöp-szigeteki tagbilarani egyházmegye egyik sajátos kezdeményezéséről

5. Méltóságot adó segítség

Bohol szigete

6. Helyszíni riport Bohol szigetéről

Az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kezdete a Fülöp-szigeteki Cebuban

7. 2016. január 24-én helyi idő szerint délután 4 órakor megkezdődött a Fülöp-szigeteki Cebu városában az 51. Eucharisztikus Világkongresszus. A nyitó szentmisét Charles Maung Bo bíboros, pápai legátus mutatta be, kétszáz püspök és számos pap koncelebrált.

A cebui Eucharisztikus Kongresszus 1. napja

8. 2016. január 25-én, hétfőn megkezdődtek az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus munkanapjai a Fülöp-szigeteki Cebu városában.

Magellán keresztje és az Eucharisztikus Kongresszus logója

9. A cebui városháza előtti téren áll egy nyolcszögletű építmény, amelyben egy fafeszületet láthatunk: ez Magellán keresztje, a Fülöp-szigetek megtérésének szimbóluma.

Az Eucharisztikus Világkongresszus 3. napja

10. Szent Timóteus és Titusz emléknapján reggeli dicsérettel kezdődött meg az 51. Eucharisztikus Világkongresszus harmadik napja a Fülöp-szigeteki Cebuban.

Az Eucharisztikus Világkongresszus 4. napja

11. 2016. január 27-én reggeli dicséret, előadás, Paul Ponce cirkuszi előadóművész tanúságtétele, Turkson bíboros előadása szerepelt a programban. A cebui plébániákon nemzeti nyelveken celebráltak szentmiséket, Erdő Péter bíboros magyar nyelvű szentmisét mutatott be.

Pedro, a tinédzser szent

12. Pedróról, a tinédzser szentről készült musicalt adtak elő az Eucharisztikus Világkongresszuson.

A Fülöp-szigeteki fiatalok tanúságtétele: ünnep, tánc és a karitatív szolgálat egysége

13. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keretében minden este kulturális-vallási programokra kerül sor, amelyek során megmutatkozik az egyháznak egy lelkes, energiáktól áradó arca, ami nagyon sok mindent üzen nekünk.

A magyar küldöttség ünnepi fogadása a cebui San Roque - plébánián

14. 2016. január 27-én délután és este került sor a cebui Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik fontos programjára: a küldöttek felkeresték a város 14 plébániáját, ott közös szentmisén vettek részt a helyi hívekkel, ezt következően pedig lehetőség nyílt a személyes találkozásra, beszélgetésre is.

Az Eucharisztikus Világkongresszus 5. napja

15. 2016. január 28-án, Aquinói Szent Tamás liturgikus emléknapján az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus résztvevői Romulo Valles püspök vezetésével végezték a reggeli dicséretet, majd előadásokat és tanúságtételeket hallgattak meg.

Interjú Erdő Péter bíborossal az Eucharisztikus Világkongresszusról

16. Az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust a Fülöp-szigeteki Cebu városban tartják január 24. és 31. között. Az eseményen tíztagú magyar küldöttség is részt vesz, az alábbi linkre kattintva a delegáció vezetőjével, Erdő Péter bíborossal készült interjút olvashatják.

Tagle bíboros előadása a párbeszédről

17. Az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ötödik napján Luis Antonio Tagle bíboros, manilai érsek tartotta a főelőadást, katekézist, amelynek témája az Eucharisztia és a kultúrák közötti párbeszéd volt.

Ifjúsági nap a Kongresszuson

18. 2016. január 28-án, csütörtökön délután kezdődött az ifjúsági nap, amely a péntek hajnalban 4 órakor bemutatott szentmisével ért véget.

Az Eucharisztikus Világkongresszus 6. napja

19. Az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus január 29-i, pénteki napjáról Török Csaba teológus tudósítását olvashatják a Fülöp-szigeteki Cebuból.

Eucharisztikus Világkongresszus - szentségi körmenet másfél millió résztvevővel

20. 2016. január 29-én került sor a Cebuban rendezett 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik legtöbb embert megmozgató, leglátványosabb eseményére: a Capitol Groundon tartott szabadtéri szentmisére és az azt követő, másfél millió embert vonzó szentségi körmenetre.

Az Eucharisztikus Világkongresszus 7. napja

21. Az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hetedik napjáról, január 30-áról Török Csaba helyszíni tudósítását olvashatják.

Elsőáldozók szentmiséje az Eucharisztikus Világkongresszuson

22. A Cebu City Sport Centerben, egy nagy, szabadtéri atlétikai pályán tartották január 30-án délután az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hetedik napjának ünnepi szentmiséjét, melyen ötezer helyi gyerek járult először szentáldozáshoz.

A Sinulog-tánc Cebu "alaphangja, állandó dinamikája

23. 2016. január 30-án, szombaton este az elsőáldozással egybekötött szentmise után, ugyancsak a Cebu City Sports Centerben Sinulog bemutatóra került sor az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus következő helyszíne 2020-ban: Budapest

24. Az alábbiakban közreadjuk a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Titkárságának közleményét.

Ferenc pápa videóüzenete az 51. Eucharisztikus Világkongresszus lezárására

25. Ferenc pápa 2016. január 31-én angol nyelven elhangzott videoüzenetének szövegét olvashatják, melyben bejelentette, hogy a következő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus helyszíne Budapest lesz 2020-ban.

Az Eucharisztikus VIlágkongresszus zárómiséje Cebuban

26. 2016. január 31-én vasárnap mutatták be az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ünnepélyes zárómiséjét (Statio Orbis) a Fülöp-szigeteki Cebuban, több mint félmillió hívő részvételével. A szentmise végén Ferenc pápa videoüzenetében bejelentette, hogy a következő kongresszust helyszíne Budapest lesz.

Christ In Us, Our Hope of Glory - Pastoral Version