24 órás szentségimádás lelki megújulásunkért

Találkozási lehetőség az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztussal
adoration.jpg

A templomok többségében nincs lehetőség arra, hogy bárki bármikor, a nap bármely órájában imádkozhasson az Oltáriszentség előtt. Mára azonban egyre több plébánia és kápolna szervez 24 órás szentségimádást, készülve a jövő évben megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

Budapesten az V. kerületi Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia és a XI. kerületi Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia ajtaja áll nyitva éjjel-nappal az elcsendesedésre vágyó hívek előtt. Ezen kívül Sopronban az Aquinói Szent Tamás kápolnában és Vácott a Szent Anna Piarista templomba térhetünk be bármikor.

Az állandó szentségimádás, vagy más néven örökimádás azt jelenti, hogy egész évben, január elsejétől december 31-ig, nulla órától huszonnégy óráig folyamatos imádásban részesítjük az Oltáriszentséget. Ez a fajta csendes elmélyülés lehetőséget ad arra, hogy egyesüljünk Jézussal, befogadjuk Őt a szívünkbe, és megtanuljunk jelen lenni az Ő jelenlétében.

Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony templom plébánosa az Új Embernek adott interjújában elmondta, nagyon sok súlyos probléma és válság esetén nem elegendő az emberi erő, Krisztus is kell hozzá. Neki hatalmában áll változtatni a kilátástalan helyzeteken. A jó hír az, hogy Ő állandóan jelen van az Oltáriszentségben, csak oda kell mennünk hozzá. Ebben segít ez a lehetőség, hogy bármikor kapcsolódhassunk Hozzá.

A plébános szerint elengedhetetlen számunkra ez a sajátos imaforma, hiszen az örökimádás során megtapasztalhatjuk Jézus létezését, átható jelenlétét és hatalmas erejét. „Itt nemcsak arról van szó, hogy az ember megnyugszik, regenerálódik, a lelke ráncai kisimulnak, hanem személyes, konkrét tapasztalatokat szerez Krisztus jelenlétéről. Ő itt van, valóság, nemcsak legenda vagy vallásalapító, hanem valóban az élő Isten Fia” – hangsúlyozta Osztie Zoltán.

A szentmisén túl a szentségimádás is a központi esszenciája a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. Éppen ezért szervez a NEK Titkárság világméretű szentségimádást Úrnapja és Krisztus Király előestéjén. Valamint ezért hozta létre a szentségimádás iskoláját is, amelynek segítségével lépésről lépésre tanulhatjuk meg, hogyan csendesedjünk el az Oltáriszentségnél.

adoration_.jpg

Fotó: Flickr