Édes gondatlanság

2021. június 16.
Öt réteg piskóta, vajas csokoládékrém és roppanós, fényes karamell. Sokáig rejtegették a Dobostorta eredeti recepjét.

Nemcsak a nyelvünk különleges, hanem az ízvilág is, amely a magyar konyhát jellemzi. Sztárszakácsok csodálkoztak már rá a bográcsra, és egy ismert és népszerű cukrászvetélkedőn Nagy-Britanniában a Dobostorta elkészítésével állították nagy kihívás elé a versenyzőket.

A hungarikumnak számító Dobostorta születése a legendák szerint egy bakinak köszönhető. A vajat köpülő inas a só helyett cukrot tett a vajba. Dobos C. József mester kíváncsiságból megkóstolta, és érdemes tartotta arra, hogy kísérletezzen a krémmel. A piskótából, csokis vajas krémből és ropogós karamelltetőből összeállított torta 1884-es megjelenése óriási előrelépést jelentett a honi cukrászatban. A nehéz főzött krémek mellett könnyűnek számított a Dobos tortája. A sütemény híre gyorsan elterjedt a kontinensen. Ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy Erzsébet és Ferenc József az Első Budapesti Országos Általános Kiállításon megkóstolhatták az édességet és elismerően nyilatkoztak róla. Dobos mester egészen 1906-ig őrizte a receptet. Számos hamisítványa elterjedt a tortának, míg végül névadója átadta a titkot a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, mielőtt szögre akasztotta volna a kötényét.