Elmélyülés az Eucharisztiában

2021. szeptember 02.
Erdő Péter bíboros, prímás köszöntője után elkezdődött a Teológiai Szimpózium Esztergomban.

Hogyan meríthetünk ma az Eucharisztiából, amely keresztény életünk és küldetésünk csúcsa és forrása? Hogyan tehető elevenné ez a csodálatos erő az emberiség számára? – ezekre a kérdésekre is keresik a választ a Teológiai Szimpózium előadói, akik a világ minden tájáról érkeztek Esztergomba.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ünnepélyes megnyitóját előzi meg Esztergomban egy háromnapos tudományos találkozó, a Teológiai Szimpózium.

Szeptember 2-4. között az Eucharisztiáról, a szentségimádásról tartanak előadásokat magyar és külföldi – köztük európai és tengerentúli – teológusok Esztergomban a Szent Adalbert Központban.
A tudományos tanácskozás célja a Kongresszus témájának teológiai és lelkipásztori szemszögből történő elmélyítése. Ezt az elmélyülést kiemelkedő hazai és külföldi tudósok előadásai teszik lehetővé.

Erdő Péter bíboros, prímás köszöntőjében nagyszerű alkalomnak nevezte a következő három napot arra, hogy: „átelmélkedjük, miképpen töltekezhetünk az Eucharisztia, az Úr testének a forrásából, miképpen nyerhet a modern ember ebből vigaszt.” A magyar főpásztor hozzátette: „A kultúrájáért aggódó ember érzi, hogy kereszténység nélkül szegényebb a világ, de nem tudja, hogyan tegye elevenné ezt a csodálatos erőt a mai társadalom számára.”A bíboros hálás mindazoknak, akik közreműködtek a szimpózium létrehozásában és Isten áldását kérte a munkájukra.

A Teológiai Szimpózium nemzetközi előadói között szerepel többek között: a Domonkos Rend jelenlegi Nagymestere, Gerard Francisco Timoner és a görögországi bizánci rítusú apostoli exarcha, Manuel Nin i Güell is. Előadást tart Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Teológiai Bizottságának elnöke, valamint hallhatjuk a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnökét, Hafenscher Károlyt is.