Erdő Péter: Az Eucharisztia olyan téma, ami összeköt, és nem elválaszt

2019. február 19.
Az esztergom-budapesti érsek az M1 „Ma este" című műsorának vendége volt, ahol a 2020-as budapesti Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről is beszélt

Jó alkalom a nyitásra és a tanúságtételre a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Az M1-en Erdő Péter bíboros, prímást, esztergom-budapesti érseket arról kérdezték, mivel tudja a katolikus egyház megszólítani a világot a 21. század második évtizedének végén.

„Reménykedünk abban, hogy a jövőre esedékes Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus üzenete a társadalom minél szélesebb rétegeihez jut el.” – fogalmazott Erdő Péter. Kiemelte, hogy különleges hangsúlyt kap majd a nyitónap (2020. szeptember 12.), ami az elsőáldozás vasárnapját megelőző szombatot jelenti. Már itt szeretnének mindenkihez szólni, nem hívőkhöz, más vallásúakhoz egyaránt. Ezzel is beteljesítve a Kongresszus jelmondatát, mely így szól: „Minden forrásom belőled fakad” – Ez a mondat a zsoltár szerint a jeruzsálemi templomról szól. „Az az élő víz, ami onnan fakad, nem áll meg a templom küszöbénél, hanem kiárad a világba. Ezen a szombati napon vendégül szeretnénk látni rászoruló emberek százait és ezreit, lehetőség szerint minden magyar püspöki székvárosban. Nem csupán úgy, hogy kész csomagokat osztunk ki nekik, hanem asztalhoz ülünk, együtt étkezünk velük. Ahogy Jézus is közénk jött, velünk étkezett és asztaltársunk lett.” – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros.

A beszélgetés során kitért arra is, hogy lovári nyelvű mise készül a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Hazánkban 2006 óta van lovári nyelvű Szentírás. Erdő Péter bíboros szerint „a lovári nyelvű Biblia bizonyíték arra, hogy ez a nyelv kellően érett és megszilárdult ahhoz, hogy a liturgiában vissza lehessen adni azt az árnyalt és gazdag tartalmat, amit ez megkíván.” A bíboros 2017-ben mutatta be a lovári nyelvű Szentírást Ferenc pápának, aki ezt nagy örömmel fogadta.

Arra a kérdésre, hogy milyen üzenettel tervez nyitni a katolikus egyház a világ felé, Erdő Péter elmondta az Eucharisztia nem olyan téma, ami elválaszt minket, hanem inkább összeköt, ha valóban a mélyére nézünk. Ez nem jelenti hitelvi különbségeket elkendőzését, de fontos tudni, ezek nem olyan jellegűek, hogy szembefordítanánk másokkal. Ez érezhető is az eucharisztikus kongresszusok utóbbi évtizedeinek hangulatán. „Régebben a jogos önérzet és a katolikus dac keveredett egymással. Most inkább azt mutatjuk meg, hogy mindenkit szeretünk, ugyanis van egy kincsünk, ami mindenkihez szól. A szeretet nyelvén próbálunk beszélni a társadalom felé. Ennek egy jó példája volt a tavalyi esztergomi tudományos konferencia is.” – fogalmazott Erdő Péter.

Fotó: Ambrus Mária