Eucharisztikus kiállítás a kalocsai érseki könyvtárban

2019. március 31.
Az Eucharisztikus Kongresszusra készülve időszaki kiállítás nyílt március 29-én Kalocsán, az Eucharisztia témájában

Időszaki kiállítás nyílt március 29-én Kalocsán, az Érseki Könyvtárban az eucharisztikus kongresszusra készülve az Eucharisztia témájában. A tárlat megnyitóján Bábel Balázs érsek mondott beszédet.

A könyvek akkor érik el céljukat, ha olvassák. Ha becsukva tárolják őket, tetszhalott állapotban vannak – mondta a főpásztor. – A könyvek szükségesek múltunk megértéséhez, ezért egy ily neves könyvtárnak, mint a kalocsai érseki könyvtár, olyan könyveket is be kell mutatnia, melyeket nem igen vesznek kézbe az olvasók, hanem jobbára csak a kutatók ismerik tartalmukat. Ez a tény vezérelte az érsekséget, hogy 12 évvel ezelőtt egy kis szeletét mutatta meg a könyvtár tartalmának. A jézusi elvet alkalmazva a régi könyvekből vettek elő mindig valami időszerűt.

A most nyíló kiállítás témáját az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus adja, amelyet Budapesten rendeznek meg 2020-ban. E csodálatos rendezvényből mi, magyarok már kaptunk ízelítőt 1938-ban. Sok fénykép, film eleveníti fel az emlékét. Eugenio Pacelli bíboros, a későbbi XII. Piusz pápa volt az akkori eucharisztikus kongresszus kiemelt vendége, XI. Piusz pápa különleges küldötteként: maga a kormányzó fogadta. A rendezvény átjárta az egész országot; olyan esemény volt, amely a protestáns testvéreket is megmozgatta, jóllehet ők mást vallanak az Eucharisztiával kapcsolatban – fejtette ki Bábel Balázs érsek.

Hangsúlyozta: az Eucharisztia esemény, amely bemutatás és hitvallás is. Zártkörű vacsorával indult, amit az Úr nem akart csak a beavatott társaság szokásává tenni, hisz azt mondta, hogy ezt cselekedjétek az én emlékezetemre. És ez az emlékezet növekedett, ahogy nőtt az Egyház is. Azóta napkelettől napnyugatig tiszta áldozatot mutatunk be. Ahogy fordul a Föld, úgy minden nap minden órájában ismétlik valahol az átváltoztatás szavait.
A kalocsa-kecskeméti érsek az eucharisztikus kultúráról szólva kiemelte, hogy csodálatos székesegyházak épültek; monstranciákat, cibóriumokat, miseruhákat készítettek, zeneműveket komponáltak, könyveket írtak. Az érseki könyvtár az elmúlt évszázadok kincseit rejti, hogy hogyan gondolkodtak a legszentebb Eucharisztiáról az elmúlt századokban. Az irodalom is erről tanúskodik – mondta a főpásztor, példaként Babits Mihály Eucharisztia című költeményét és Görgey Gábor Egy vacsora anatómiája című művét említette.

Beszéde végén még egy aktualitásra hívta fel a figyelmet Bábel Balázs érsek: idén üli az ország a II. Rákóczi Ferenc-emlékévet. Nagyon kevesen tudják, hogy a fejedelem negyvenoldalas elmélkedést írt az Eucharisztiáról; a szentségekkel megerősítve halt meg – ismertette a főpásztor. Hozzáfűzte: sok ember tanúságot tesza hitéről, melyet könyveink meg is őriznek.

Az ünnepi beszédet közös tárlatvezetés követte, Grócz Zita, az érseki könyvtár igazgatója vezetésével.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf