Forog a KAZETTA szalagja

2019. július 26.
Ízelítő az immár másodjára megrendezett Katolikus Zenei Táborból

Elszórtan kisebb épületegységek, árnyas sétányok, faasztalok padokkal és egy sürgölődő szakácsokkal teli kültéri konyha fogadja az érkezőt. A megkapó hangulat azonnal körüljár. Balatonboglár egy eldugottabb, zöld utcájában található ez a táborhelyszín, ahol az Eucharisztikus Kongresszus jegyében idén, több mint 60 résztvevővel helyet kapott az egyházzene megújulását szolgáló KAZETTA.

A napok során számtalan fakultáció, hangszeres és énekóra segíti a résztvevők szakmai fejlődését, hogy még felkészültebben szolgálhassák helyi közösségeiket, templomaikat. A délelőtti és délutáni egyéni foglalkozásokat, valamint a zenekari gyakorlatokat szakmabeli tanárok, zenészek tartják, akik jártasak például a gitár, a zongora, az éneklés, az improvizáció, vagy a szolfézs területén.

A tábor másik fontos iránya a liturgikus zenei igényesség színvonalának emelése, hogy a könnyűzene egyre inkább a liturgiát szolgálja. Így délutánonként elméleti fakultációk gazdagítják a programot, olyan témákat körüljárva, mint a zsoltáréneklés gitárkísérettel, a dalszerzés, a hangtechnika, vagy a gyakorlás módszertana. Idén az újítások között szerepel tanári koncert és szakmai kerekasztal-beszélgetések kezdeményezése is. Az előbbi célja, hogy bemutassa a keresztény könnyűzene sokszínűségét, így saját szerzemény, angol nyelvű és jazzes feldolgozású spirituálé is repertoárjuk között szerepel.

A látogatásunk során megszólítottunk táborozókat és tanárokat, akik beszámoltak eddigi élményeikről és tapasztalataikról. Györgyi és Balázs (20, 26) Nagykátáról érkeztek, másodjára vesznek részt a táborban. Elmesélték, hogy otthon ifjúsági közösségükben szolgálnak a szentmiséken, céljuk, hogy fejlődjenek, és hazavihessék a megszerzett tudást. Élvezik a tábor hangulatát, az egyéni órákat, és az idei szélesebb körű előadásokat egyaránt. Külön kiemelték, jó, hogy rendelkezésükre áll olyan időszak is a program során, amikor pihenhetnek: a tábor odafigyel a résztvevők szükségleteire is. Mária (19) hegedül, ő is egy együttesben zenél a plébániáján. Improvizációs tudását szeretné fejleszteni a boglári napok alatt. Ancsának (17) ez az első tábora, fuvolán játszik, és szólóhangszeresként szintén az improvizálás technikát szeretné elsajátítani. Beszámolt arról is, fontos számára a közös zenélés és az egymáshoz való csiszolódás megtapasztalása, erre jó lehetőség a különböző közösségek zenészeiből összeállt zenekari gyakorlat. Juli (27) énektanár – aki jazzének szakon végzett a Zeneakadémián – elmondta, hogy mivel ő a katolikus zenében kevésbé mozog otthonosan, tábori tanítványaival kölcsönösen sokat tanulnak egymástól. Hangsúlyt fektet a helyes énektechnika és a zenekarban szükséges kommunikáció átadására, valamint fontosnak tartja, hogy az énekesek merjenek egyénként is szerepet vállalni egy zenekarban: az énekek ettől válnak élővé. Kihívást jelent számára a más-más előtanulmányokkal rendelkező táborozók heti tanrendjének összeállítása, és a berögzült, „rossz” szokások – pl. zárt szájjal éneklés, helytelen légzéstechnika – letisztítása is.

A szakrális könnyűzene felkarolására hagyományteremtő szándékkal létrejött tábor szervezői gondolkodnak olyan mentorprogram kialakításában is, amely lehetővé tenné a helyi közösségek folyamatos megsegítését és személyre szabott fejlődését egyaránt. Az egyházzene megújítását szolgáló másik kezdeményezés, a liturgikus használatú énekeskönyveink (Éneklő Egyház, Hozsanna) átdolgozása szintén folyamatban van Sapszon Ferenc vezetésével.

A tábor nyitószentmiséjét Kisiván Csaba, a kaposvári egyházmegye ifjúsági referense celebrálta, a búcsúzásnál pedig Fábry Kornél, a NEK főtitkára fog zárószentmisét bemutatni.

Fotó: Ambrus Marcsi

NEK Titkárság