A Győri Egyházmegyébe látogat a Missziós kereszt

2019. április 24.
Április 26-án érkezik a Győri Egyházmegyébe a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma

Április 26-tól egészen május 29-ig a Győri Egyházmegye vendége lesz a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a Missziós kereszt.

Bő egy hónap alatt Kapuvártól Tatáig és Soprontól Szanyig utazik és lesz látható Ozsvári Csaba ötvösművész munkája.

Ferenc pápa másfél évvel ezelőtt Rómában, a magyar püspökök ad limina látogatása alkalmával áldotta meg a 2020-ban Budapesten rendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Missziós keresztjét. A három méter magas kereszt azóta Magyarország számos településén megfordult már, s számtalan közösséggel találkozott. Így lesz ez a Győri Egyházmegyében is.

A Missziós kereszt első állomása a kapuvári Szent Anna-templomban lesz, ahol április 29-ig láthatják a hívek. Április 26-án 18.30-tól rózsafüzér-imádságra, majd 19 órakor szentmise bemutatására kerül sor a keresztnek otthont adó kapuvári templomban.

Április 27-én 10 órakor az osli, a szárföldi és a veszkényi zarándokok, 11 órakor a babóti, a gartai és a höveji hívek köszöntik a missziós keresztet a kapuvári Szent Anna-templomban. A Međugorje Közösség imaórája 16 órakor, az Engesztelő Imacsoport imaórája 17 órakor, a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola diákjainak imaórája 18 órakor kezdődik. Az április 27-i program 19 órakor szentmisével zárul.

Április 28-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján a szentmisék reggel 7.30-kor és 9 órakor kezdődnek. Az ünnepélyes litániára 14 órakor kerül sor. A 19 órakor kezdődő szentmisét Snell György esztergom-budapesti segédpüspök mutatja be a Kapuvári Esperesi Kerület papságával.

Április 30-tól május 1-ig a győri Nagyboldogasszony-székesegyház fogadja a missziós keresztet. Április 30-án a rózsafüzér-imádság 16.45-kor, a Via Lucis 17.30-kor, a szentmise 18 órakor kezdődik az Egyházmegye főtemplomában. Az április 30-i liturgikus programok 19 órakor imaórával zárulnak.

Május 1-jén, szerdán a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében Veres András megyéspüspök egyházmegyei zarándoklatra várja a Győri Egyházmegye papságát és a híveket. A programoknak a győri Káptalandomb ad otthont.

A programsorozat 10 órakor Veres András megyéspüspök köszöntőjével kezdődik a Nagyboldogasszony-székesegyházban, majd a jelenlévők Fábry Kornél atya előadásán keresztül megismerkedhetnek a 2020-as budapesti NEK részleteivel. Az előadást követően, 11 órától a győrújfalui Öröm Hírnökei ének- és zenekar tart áhítatot. A főpásztori szentmise 11.30-kor kezdődik.

Az ebédszünet után, 13.15-kor a Hangraforgó együttes ad koncertet a Püspökvár kertjében, ezzel párhuzamosan Ladislao Vajda Marcelino, kenyér és bor című filmjét láthatják az érdeklődők a Triangulum Galériában. A filmvetítésen való részvételhez előregisztráció szükséges a triangulum@kaptalandomb.hu e-mail címen.

A Hangraforgó együttestől Veres András megyéspüspök és Reisner Ferenc, a Brennner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektora veszi át a szót 14 órakor a Püspökvár kertjében: a pódiumbeszélgetés kérdéseit a sajto@gyor.egyházmegye.hu e-mail címre várják, tárgyként megjelölve a programot.

A délután folyamán váltott turnusokban lehetőség nyílik az egyházmegyei ostyasütő látogatására, valamint a toronykilátó és a Szent László Látogatóközpont kiállításainak megtekintésére. A programok alatt folyamatos szentségimádás lesz a Nagyboldogasszony-székesegyház fatimai kápolnájában. Az egyházmegyei majális közös imádsággal és áldással zárul a Székesegyházban 15.45-kor. A belépés mindegyik programra díjtalan.

A helyszínek listája alább olvasható: