Húsvéti karantén: ima az időtlenségben

2020. április 16.
A katolikus hetilap kezdeményezéséhez csatlakozott a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága, illetve a katolikus világtalálkozó három hírnöke: Csókay András, Böjte Csaba és Szikora Róbert is. Közösen azt kérték, imádkozzunk együtt minden délben!

Húsvét nyolcadában megáll az idő. Egészen különlegesen telnek ilyenkor a napok. Időtlenség vesz körül, állni látszik minden. Talán soha ilyen erősen nem érezhettük még ezt az állapotot, mint az idei Húsvétkor. Nem látjuk, mikor lesz vége a járványnak, a karanténnak, az egyedüllétnek. És nem tudjuk azt sem, születik-e megoldás, gyógymód. Az elmúlt bő egy hónapban rádöbbentünk, hogy ebben a helyzetben az egyetlen, amibe kapaszkodhatunk, az a hitünk és az ima ereje. Kuzmányi István, az Új Ember és a Magyar Kurír főszerkesztője éppen egy hónapja minden délben kihelyezi az Oltáriszentséget az Angyalföldi Szent Mihály templomban, és élő videóközvetítésen keresztül imádkozik. Mi pedig csatlakozhatunk hozzá, hogyha csak lélekben is, de együtt reménykedjünk abban, hogy nem kell már sokáig kibírni.

A Magyar Kurír szerkesztőségében van egy különleges szokás: az ott dolgozók minden délben összegyűlnek, és közösen imádkozzák el az Úrangyalát. Pontosabban: imádkozták. Március közepe óta erre nincs mód. Ám éppen ebből született az ötlet, hogy az online lehetőségeket kihasználva, immár a koronavírus ellen legyen egy olyan ima, amihez mindannyian kapcsolódhatunk, bárhol is legyünk az országban, a világon. Így aztán a Magyar Kurír és az Új Ember összefogott a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságával, valamint a három hírnökkel, Csókay Andrással, Böjte Csabával és Szikora Róberttel, s közösen azt kérték, imádkozzunk együtt minden délben, hogy véget érjen a járvány. Az időtlenség, az idő nélküliség elsőre ijesztő lehet, hiszen életünk minden eseménye lebontható másodpercekre. Hozzászoktunk, hogy beosztás, órarend szerint intézzük, mi hány órát vesz igénybe, s percekre felosztjuk napjainkat abban az illúzióban, hogy így kontroll alatt tarthatjuk az életünket. Csak néha-néha engedjük meg magunknak azt a luxust, hogy kilépjünk a mókuskerékből, és beleveszve gondolatainkba, érzéseinkbe, csak úgy legyünk pár pillanatig. Ritkán adjuk meg magunknak az időtlenség érzésének ajándékát, mert félünk attól, aminek nincs látható eleje és vége, s nem vesszük észre, hogy az ilyen alkalmak többet nyújtanak, mint két napnyi gondosan beosztott program.

Aki rendszeresen imádkozik, az pontosan tudja, hogy semmi nem tud olyan mértékben átsegíteni minket az időtlenség dimenziójába, mint az ima. Amikor Kuzmányi István elkezdett délben imádkozni a kamera előtt, sokszor fordult elő, hogy a hang nem volt jó. Szakadozott, elnémult, megszakadt. Ám egyetlen kivételtől eltekintve mindenki felülemelkedett ezen a technikai részleten, s jelezte: nem az a lényeg, hogy tökéletesen hallják a két imát – Erdő Péter bíboros-prímás és Ferenc pápa felajánló fohászát –, hanem hogy ez a közös imádkozás egyáltalán létrejön, megtörténik, mindenki elcsendesedik erre a negyed órára ott, ahol éppen van, s mindez misztikus, időtlen szintre emeli az eseményt.

Hogy hány ima hangzott el a járvány kapcsán a vírus megjelenése óta, azt megbecsülni sem lehet. Van, aki kér, van, aki ígér és van, aki megköszöni, ami történik. Erdő Péter bíboros, aki holnap videóüzenetet tesz közzé az egy hónapja tartó, közös, járvány elleni ima alkalmából, hálát adott, amiért „minden pusztító erő ellenére megmaradtunk, és képesek vagyunk arra, hogy világunkról és önmagunkról új és új felismerésekre jussunk”. Lehet, hogy még hetekig, hónapokig kell imádkoznunk, mire újra maszk, kesztyű nélkül, nyugodt szívvel léphetünk az utcára, mehetünk közösségbe, lélegezhetünk mélyeket. Egy azonban bizonyos: a járvány alatt, a karanténban folytatott elmélkedések, beszélgetések, imák és elcsendesedések elképesztő erejűek, s valódi megújulást tesznek lehetővé. S ehhez képest a karanténból való fizikai kilépés apró, lényegtelen mozzanat lesz csupán.

A közös imához naponta 11.55 és 12.10 között lehet csatlakozni a Magyar Kurír YouTube-csatornáján.

Kép és forrás: NEK Titkárság