Isten megérdemli a tőlünk telhető legjobbat

2021. szeptember 07.
Johannes Hartl, az Imádság Háza alapítója a NEK keddi fakultációinak sorában Isten szépségének felfedezéséről beszélt.

Hartl arról beszélt: hitünk középpontjában áll a kérdés, hogy ki az Isten, és hogyan ismerhetjük meg őt. Pontosan ez az oka az egész üdvösségtörténetnek, különösen a megtestesülésnek. Jézus testet öltött – mondta Hartl –, hogy megmutassa az Atyát: „Atyám, azt akarom, hogy akiket nekem adtál, ott legyenek velem, ahol vagyok, s lássák dicsőségemet, amelyben részesítettél, mivel már a világ teremtése előtt szerettél” (Jn 17:24).

A Johannes Hartl által alapított imaház által rendezett konferenciák és az ott készített médiatartalmak Jézus szépségére és kiválóságára összpontosítanak. Az ottani tapasztalatok alapján Hartl elmondta: gyakori, hogy a külső szemlélők elsősorban egyfajta erkölcsi kódexnek tekintik a kereszténységet, mint a parancsolt dolgok és – főleg! – a tiltások listáját. Jézus azonban nem azért halt meg a kereszten, hogy a bűnök súlya alatt roskadozó emberiség erkölcsi terheit tovább növelje – fogalmazott.

„Isten megérdemli hódolatunk legmagasabb szintű kifejezését. Az, ahogyan a hódolatunkat kifejezzük, képet ad a fenségről is, akinek hódolunk. Az Ószövetségben Isten maga diktálja le Mózesnek, hogyan építse fel szentélyét, amiről szinte zavarba ejtő hosszúságú leírást ad.

Nemcsak az a fontos, hogy imádjuk, hanem az is sokat elárul, hogy hogyan tesszük ezt”

– szögezte le. Szerinte Isten megérdemli a tőlünk telhető legjobbat, „és nem szabad, hogy kifogást találjunk, a dolgokat valóban professzionális módon kell végeznünk”.