Katekizmus365: Mintha tiszta forrásból innánk

2020. szeptember 25.
Jó lehetőség hitünk elmélyítésére az előttünk álló egy év, ami a 2021-re halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusig hátra van. Fábry Kornéllal, a NEK főtitkárával beszélgettünk a szeptember 21-től kezdődött Katekizmus365 programról.

– Hogyan született a Katekizmus365 ötlete?

– Ahogy eddig mindegyik felkészülési évnek, úgy ennek a plusz egy esztendőnek is kerestünk mottót, ami úgy hangzik: „Jöjjetek hozzám mindnyájan”, s ezzel a címmel egy könyvet is megjelentettünk. Az alcím: „Még egy év a hitből fakadó tettekNEK”. A könyvben többek között szó esik a fenntartható fejlődésről a Laudato Si’ alapján, a karitászról, a Lisieux-i Szent Teréz-féle kis útról, stb. Arra gondoltunk, ha már a hitből és szeretetből fakadó tettekről van szó, ismerjük meg jobban a hitünket a Katekizmus elolvasása által. Lelkipásztorként nagyon gyakran tapasztalom, hogy olyan dolgokat kérdeznek tőlem a hívek, amelyekre a válasz mind benne van a katekizmusban, s már csak ezért is érdemes azt elolvasni.

– Feliratkozhatunk e-mailen a napi részletekre, heti összefoglalókra, de letölthetjük a Katekizmus olvasási menetét pdf-ben is a NEK oldalán, amit könyvjelzőként is használhatunk. A Katolikus Egyház Katekizmusához (KEK) hozzáférhetünk applikáción, az interneten vagy nyomtatott formában. Milyenek az első visszajelzések, hányan jelentkeztek eddig?

– Rendkívül pozitívak: csupán az első hét alatt 1450-en kérték a napi, 450-en a heti emaileket, s folyamatosan érkeznek az újabb és újabb feliratkozások. Mindenkit arra buzdítunk, hogy kapcsolódjanak a közös olvasáshoz.

– Mennyire ismerik az emberek a Katekizmust?

– Azok közül, akiket megkérdeztem, csupán egyetlen ember volt, aki már végigolvasta, de ő teológus végzettséggel rendelkezett…

– Mivel leszünk gazdagabbak, ha egy éven át rendszeresen olvassuk a Katekizmust?

– Remélem, lelki szinten olyan tapasztalatunk lesz, mint amikor annak idején a Vatikáni Zsinat dokumentumait olvastam: olyan érzés volt, mintha tiszta forrásból innék. Letisztult, érthető, és szinte visszhangzik bennem, hogy ez az igazság. Azt remélem, hogy a Katekizmus olvasásával mindenki megerősödik a hitében. Sokan csupán elsőáldozó-korukig járnak hittanra, de felnőtt fejjel már egészen másként fogalmaznák meg vagy értelmeznék a hitbéli kérdéseket, témákat. A Katekizmus segítségével tudatosabban tudjuk megérteni, megélni a hitünket.

– A Katekizmus365 nem csupán olvasásra, de az olvasottak közös megbeszélésére, értelmezésére is hív.

– Így van. Bizonytalan időket élünk, ki karanténban, ki nem, s azt szerettük volna, ha egy COVID-kompatibilis programot tudnánk nyújtani a híveknek, hiszen fontos, hogy ne csak egyénileg olvasgassák a Katekizmust, de kis csoportokban beszéljék is át azt. Éppen ezért adtunk öt segítő kérdést a program hivatalos oldalán, illetve javasoltuk, hogy hozzanak létre helyi KEKO-kat (Katolikus Egyház Katekizmusa Olvasócsoport – a szerk.). Ezek a beszélgetések a közös hitet is gazdagítják.

– A programot a NEK Titkárság indította el. Van lehetőség arra, hogy más országokból is bekapcsolódjanak a hívek?

– Azt tervezzük, hogy a felhívást kitesszük a honlapunk angol oldalára is, illetve a Facebook-on is posztolunk egy angol nyelvű szöveget erről.

Forrás: NEK

Fotó: Ambrus Marcsi