Romapasztoráció a magyar katolikusok szervezésében

2021. szeptember 09.
'Egy Kenyér, egy Test' címmel mutatkozott be a magyarországi romapasztoráció az Eucharisztikus Kongresszus csütörtöki napján.

Az Eucharisztikus Kongresszusnak romapasztorációról szóló fakultációjának előzménye a délelőtti szentmisén előadott lovári nyelvű mise ősbemutatója volt. A fakultáción Székely János szombathelyi megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Roma Pasztorációs Bizottság elnöke roma nyelven elmondott köszöntése után arról beszélt, a romák Európa legnagyobb kisebbsége, az EU-n belül lélekszámuk eléri a 13 millió főt. Szentírás tanítása szerint Isten különösen szereti a szegényt, a szenvedőt, a cigányság pedig haza nélkül, igen gyakran óriási szegénységben él a társadalmaink peremén. Magyarországon az utóbbi évtizedekben ezek a roma közösségek a többségi társadalom segítségével óriási utat tettek meg – ismertette, majd kifejtette, a magyarországi roma gyerekek 91 százaléka elvégzi a 8 osztályos általános iskolát, és a felsőoktatásban tanulók 2-3 százaléka is roma fiatal.

A püspök rámutatott, hogy a keresztény hitnek óriási szerepe volt a felzárkóztatásban, ugyanis ha egy ember megérti és átéli azt, hogy ő is Isten gyermeke éppúgy, mint bárki más, akkor „teljesen másként fog viszonyulni a családjához, munkájához, szabadulni fog a szenvedélyek rabságából, másként áll a tanuláshoz és az egész életéhez”. Visszaemlékezett Sója Miklós görögkatolikus papra, aki Hodászon négy évtizeden át segítette a romákat a putrik világából az emberibb, krisztusibb élet felé. Székely püspök saját élményeket is felemlített: egy mélyszegénységben élt, elhanyagolt cigány kisgyereknek megfelelő szemüveget készíttetett, ez a kisgyermek később felnőttként tisztes családapaként többször is visszajárt hozzá. Megőrizte a szemüveget és valamennyi gyermekét a püspök keresztelte meg. De megható volt annak a kábítószerfüggő roma fiatalnak az esete is, aki a kereszt előtt térdelve fogadta meg, többé nem nyúl droghoz. Befejezte az iskolát, jogosítványt és munkahelyet szerzett, és a családjával is helyrehozta a kapcsolatát.

A romapasztoráció vezetője ismertette, ma már 95 közösségi házat, roma szakkollégiumokat, iskolákat működtetnek, valamint munkatársak képzése is segíti a munkájukat, hogy a cigányság ne csak kívülről, hanem saját népétől is hallhassa az evangélium örömhírét.

A kétórás fakultáció során tanúságot tettek hitükről cigánypasztorációval foglalkozó roma és nem roma lelkészek és világi munkatársak, bemutatkoztak romák képzésével foglalkozó iskolák, szakkollégiumok, illetve a roma kultúra is bemutatkozott tánc, zene, vers, valamint egy szellemes kontextusban előadott bűvészmutatvány formájában is. A fakultáció végén a roma és nem roma hívek cigányzene kíséretében vonultak át a Hungexpo területén levő kápolnába egy dicsőítésre.