Szelíd egység az Eucharisztia körül

2021. szeptember 26.
Nem a saját struktúráinkra kell a legtöbb figyelmet fordítanunk, hanem magára Krisztusra, aki bizalmat, erőt, derűt ajándékoz szorongástól és acsarkodástól kínzott korunk számára" – mondta Erdő Péter bíboros Rómában.

Rómában a vértanú Szent Istvánról elnevezett bazilikában mutatott be szentmisét vasárnap Erdő Péter. A magyar főpásztor a napi evangéliumi szakaszhoz fűzött homíliájában a krisztusi közösségről beszélt. Úgy fogalmazott, bátran ki kell mondani, hogy Krisztus egyháza nem zárható földi határok közé. A Krisztussal való kapcsolatban senki nem lehet közömbös. Van, aki találkozik Krisztussal, míg mások elutasítják, de "ilyenkor nem létezhet semlegesség".

A bíboros, prímás úgy vélekedett, hogy amikor egy szervezethez, közösséghez tartozunk, akkor Jézus fontosabbnak tekinti az emberi viselkedés lényegi tartalmát, mint a címkét vagy az elnevezést. Erdő Péter kihangsúlyozta: „Ezért nem helyesli azt a szűkös gondolkodást, amely elutasítja és nem becsüli meg azokat, akik nem tartoznak a mi csoportunkhoz. Sokszor átéljük ezt a helyzetet plébániai vagy lelkiségi csoportjainkban. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy aki nem jár a mi baráti társaságunkba, kiránduló csoportunkba, különleges összejövetelünkre, az nem is igazi keresztény vagy katolikus (..) Lehet, hogy messziről érkeznek. Lehet, hogy a valláshoz most kezdenek félénken visszatérni" - mondta a főpásztor

Erdő Péter hálát adott a Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért, amely szerinte „a magyar katolikus egyház történetének felejthetetlen eseménye”.

A bíboros kiemelte, hogy az Eucharisztia körül különböző stílusok, lelkiségi mozgalmak, nemzetiségek gyűltek össze szép harmóniában, olyan szelíd egységben, amire még a nem katolikus keresztények is felfigyeltek. Erdő Péter úgy fogalmazott: „Fontos üzenet ez korunk egyháza számára. Nem a saját struktúráinkra kell a legtöbb figyelmet fordítanunk, hanem magára Krisztusra, aki bizalmat, erőt, derűt ajándékoz szorongástól és acsarkodástól kínzott korunk számára."

A Mindszenty József bíboros egykori címtemplomaként ismert Santo Stefano Rotondo bazilikában bemutatott misén Veres András a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Német László megyéspüspök, a vajdasági Nagybecskereki Egyházmegye főpásztora, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) egyik új alelnöke, Tóth Tamás az MKPK titkára, Kocsis Fülöp görög katolikus érsek, metropolita, valamint a Rómában szolgáló magyar papok koncelebráltak. A misén többek között részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

MTI nyomán

Fotó: NEK archív