Szeretni, ahogy Ő szeret

2021. szeptember 06.
Dr. Mary Healy amerikai teológus, a Pápai Biblikus Bizottság tagja szerint az Eucharisztia végső célja, hogy minden keresztény egy másik Krisztussá váljon, akit azért küldtek a világba, hogy úgy szeressen, ahogy Ő szeret.

Mary Healy előadásában elmondta: az Eucharisztiában az isteni szeretetet kapjuk szívünkbe és testünkbe. Isten szeretete kimeríthetetlen, feltétel nélküli, amely Jézus Krisztus szenvedésében és halálában kiáradt. Az Eucharisztia végső célja a misszió: „Ite, missa est” – tette hozzá.

Felidézte, hogy az evangéliumok Jézus számos étkezését írják le, amelyet tanítványaival, barátaival, farizeusokkal, bűnösökkel és vámszedőkkel költött el. Mindegyik étkezés a maga módján elvezet Jézus életének egyik csúcspontjához, az utolsó vacsorához, amikor Jézus az Eucharisztiát adta – hívta fel a figyelmet a teológus.

Healy kiemelte: az eucharisztikus élet megéléséhez elengedhetetlen a másik nagy misztérium, a Szentlélek kiáradása. Krisztus szenvedése miatt vált lehetővé, hogy kiáradjon a Szentlélek – fogalmazott –

„és a Szentlélek által válik Krisztus szenvedése számunkra ható valósággá, amely által bűneinket megbocsátják, és Isten fiaivá és leányaivá fogadnak bennünket.”