Találkozzunk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, Budapesten!

2021. április 28.
A titokzatos Gellért-hegy

Nyolcvanhárom év után ismét Budapest ad otthont szeptember 5-12. között a katolikus világtalálkozónak. Ez egy olyan főváros, amely Kelet-és Nyugat-Európa határán fekszik. Budapestnek ettől is van egy egészen különleges, egyedi hangulata. Kalandozásra hívunk a rejtélyek városába. Nem túlzást ezt állítani, hiszen titkok millióit fedezheted fel, akár pár nap alatt is.

A Duna jobb partján lévő Gellért-hegy például, amelyet a budapesti panoráma részeként az UNESCO 1987-ben világörökséggé nyilvánított, templomot és víztározót is rejt.

A 235 méter magas, sziklás, erdős hegy az Erzsébet-híd és a Szabadság-híd budai hídfője között terül el, tetejét a védelmi célokra épített Citadella uralja a Szabadság-szoborral együtt.

Az Erzsébet-hídnál felsétálhatunk a hely névadójának, a vértanú püspök, Szent Gellért szobrához. Gellért, a velencei származású bencés szerzetes a Szűz Mária-tisztelet legnagyobb hatású terjesztője volt Magyarországon. Szobrát ott emelték, ahol 1046-ban vértanú-halált halt, miután egy pogány mozgalom lázadói a mélybe taszították.

Innen mintegy 800 méterre, a Szabadság-híd lábánál található a Sziklatemplom, amely a magyar alapítású Pálos rend számára készült. A szerzeteseket a kommunista állambiztonság 1951-ben elhurcolta, a Sziklatemplom bejáratát vastag betonnal öntötték ki. A rendszerváltás után újra megnyitotta kapuit, és a Pálos Rend templomában naponta több szentmisét is tartanak.

A hegy gyomrában található a Gruber József Víztározó, amely fontos szerepet tölt be a főváros vízellátásában. Budapest átlagos napi vízfogyasztása 423 ezer köbméter. Viszonyításul, ugyanennyi kőolaj három hónapig fedezi az egész ország szükségletét.

A Sziklatemplom közvetlen szomszédságában, a csodálatos Gellért szálló épületében működik Budapest egyik legpatinásabb gyógyfürdője, ahol a termálvíz jótékony hatása mellett a különböző wellness-szolgáltatások is hozzájárulnak ahhoz, hogy a lelki élmények után testileg is feltöltődhessünk. Ugyancsak érdemes meglátogatni az Erzsébet-híd budai hídfőjénél, a Gellért-hegy meredek sziklái alatt épült és 2014-ben felújított Rudas Gyógyfürdőt.

Fotó: NEK