Üldözöttség és spiritualitás

2021. szeptember 07.
A káld katolikus pátriárka, Louis Rafaël Sako bíboros, érsek a közel-keleti keresztények üldözöttségéről, híveik spiritualitásáról szólt és Ferenc pápa iraki látogatásának tapasztalatait osztotta meg keddi tanúságtételében.

Sako bíboros felidézte, hogy Jézus mondata, a „béke legyen veletek” többször is felhangzik a szentmise során, de ők maguk iraki keresztényként háborús körülmények között élnek, az „ő drámájuk évek óta tart”: folyamatos az elvándorlás a környező országokba.

Azt az esetet is felelevenítette, amikor egyik napról a másikra 120 ezer keresztény vonult ki Moszulból és a Ninivei-síkságról, maga mögött hagyva mindent, biztonságos menedéket keresve. Több mint három évig maradtak többek közt Kurdisztánban a 2017-es felszabadulásig – mondta a bagdadi érsek. Egyházuk hitéről szólva kiemelte, ők is az antiochiai Krisztus-hitet követik, melyre a szinoptikus evangéliumok leírásának megfelelően az emberiből az Isten felé haladó, történetileg felemelkedő Jézus személye jellemző. Megjegyezte: különbség csak a szóhasználatban van.

Katekézis

Sako bíboros „történelmi léptékűnek” nevezte Ferenc pápa idén márciusi iraki látogatását, melynek jelentősége – álláspontja szerint – abban áll, hogy támogatja az üldözött egyházat, amely továbbra is a bizalmatlanság és a gyanú légkörében szenved.

Összegzésképp Sako bíboros úgy fogalmazott: az Eucharisztikus Kongresszus alkalom kell legyen arra, hogy elmélyítse az egységet Krisztussal, megerősítse a közösséget és az egységet a többi kereszténnyel az egyházhoz tartozás által.

„Minden eucharisztikus ünneplés az utolsó vacsora ünneplése, amely magában hordja az osztozás és az együttlét jelentését”

– zárta tanúságtételét a káld egyházi vezető.