Vízfakasztás és gyógyulás

2021. június 23.
Legendák, csodás gyógyulások kötődnek a népszerű zarándokhelyhez, amelynek forrásából egy üveggel Ferenc pápa is kapott ajándékba.

Több mint nyolcszáz éve fogadja a zarándokokat Mátraverebély-Szentkút. A hagyomány szerint 1091–92-ben, amikor Szent László király a kunok elől menekült egy szakadékhoz ért. Reménytelennek látszott a helyzete, lovával ugratott egyet és ekkor forrás fakadt. „A legenda mögött a magyar irodalom szép képe húzódik meg: László az új Mózes – vízfakasztás –, aki törvényeivel keretet adott a magyarság életének, úgy, ahogy Mózes a zsidóságnak” – olvasható a kegyhely oldalán.

A 13. századból megmaradt egy Szűzanya jelenés emléke. Mária, karján a kis Jézussal egy verebélyi néma pásztornak jelent meg. A fiúnak ásnia kellett a Szűzanya útmutatása szerint és innia az előtörő forrásból. Az engedelmességért cserébe ismét tudott beszélni.

1210-ben templom épült Mátraverebélyen. 1700-ban XI. Kelemen pápa kivizsgáltatott néhány Szentkúton történt csodás gyógyulást és azok valódiságát elfogadta. Az első kőkápolna nem sokkal ezután épült. A mai kegytemplom alapjait 1758-ban tették le. Az 1920-as években Szentkút ismét rendkívül népszerű zarándokhellyé vált. A második világháború után kiépülő állampárti diktatúra idején elűzték innen a ferenceseket, a kolostort államosították és szociális otthonként használták.

A Kisebb Testvérek 1989-ben visszatértek, megújították a templom külsejét, visszavásárolták egykori földjeiket. 2006-ban Erdő Péter bíboros, prímás Szentkutat, mint Magyarország legjelentősebb búcsújáróhelyét Nemzeti Kegyhellyé nyilvánította. 2016-ban a római Santa Maria Maggiore Bazilika affiliálta a kegyhelyet, ami Magyarországon egyedülálló búcsúkiváltságokat biztosít Szentkút számára.

2013-ban Áder János államfő vatikáni látogatása során egy üveg vizet ajándékozott Ferenc pápának a mátraverebélyi forrásból.

A nemzeti kegyhelyen rendszeresen hallhatunk katekéziseket az Eucharisztiáról, ami segít a szeptemberi eucharisztikus kongresszus lelki felkészülésében. Részletek ITT.

Június 27-én Szent László ünnepén Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök itt celebrál szentmisét.

Forrás és fotó: szentkut.hu