Eucharisztikus szimfónia

6. nap - szeptember 10., péntek
Időpont
-
Hozzáadás Google naptárhoz
Helyszín

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8. Magyarország

Regisztráció
Kötelező
Kategória

Vezényel: Virágh András

Közreműködnek:
- Budapesti Vonósok - hangversenymester Pilz János, művészeti vezető Botvay Károly,
- Szent Efrém Kórus – művészeti vezető: Bubnó Tamás,
- Szent Angéla Kórus – karnagy: Dr. Semjénné Menus Gabriella,
valamint a 12 keresztény egyház képviselője, közöttük szentföldi vendégek

Szólót énekel:
- Megyesi Zoltán (tenor),
- Sirákné Kemény Kinga (szoprán)

Az adományokat a Szentföldi Ferences Kusztódia Magnificat Zenei Intézetének javára fordítjuk.

Jegyek kaphatók a Zeneakadémia Jegypénztárában, www. jegy.hu

Információ: www.zeneakademia.hu, www.ferencesek.hu

Rendező: Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány


A PROJEKT ÉS AZ EUCHARISZTIA TÉMÁJA

A szimfónia a Jeruzsálemben egymás mellett élő tizenkét féle keresztény egyház hagyományos zenei anyagából me­rít olyan részeket, amelyeket általában az eucharisztikus li­turgiában énekelnek. Ezek ihlették a szimfónia 12 tételét.

Az eredmény egy olyan zenemű, amely ― bár nyugati ka­rakterjegyeket mutat ― párbeszédbe lép különböző kultú­rákkal és korokkal az ősi örmény, bizánci, szír-arámi, etióp, kopt (fáraói), káld stb. zenei hagyományok segítségével. A szimfónia mindemellett olyan zenei modalitásokat foglal magában, amelyek mára csak a keleti hagyományokban maradtak fenn. Az eredeti zeneművek liturgiai hitelessé­gének megőrzése érdekében a tételek elején a keleti egyházakban érintetlenül megőrzött dallamok a capella szólalnak meg az egyes vallásokat képviselő tizen­két énekes előadásában, majd ezt követi a téma kibontása a zenekar és kórus tolmácsolásában.

A különböző egyházi hagyományok ilyetén együtthatása a szimfóniának nem csak egészen egyedi zenei hangzást, hanem mély spiritualitást is kölcsönöz. Az első századok keresztényei a „Krisztus teste” szókapcsolattal fejezték ki a Szűz Máriából született Test, az Eucharisztikus Test és az egyházi Krisztus Teste fogalmakat. A szimfónia a hallgatót csendes szemlélődésre hívja, hogy lelki füleivel tapasztalja meg az egyház titokzatos közösségét, a Titokzatos Testet, amely tüdejének keleti és nyugati felével egyszerre léleg­zik, s amely minden tagjával a krisztusi Eucharisztia tes­tében és vérében él: egy túláradó szépség misztériuma, a Szentlélek Úristen műve és a Szentháromság Szeretetének megtestesülése.

Armando Pierucci