Átlényegülés - kiállítás a Pesti Vigadóban

2018.08.17

Átlényegülés - Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel nyílik kiállítás a Pesti Vigadó épületében augusztus 27-én. A kiállítás a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítő rendezvényeinek sorába illeszkedik és a katolikus hit központi elemét, az Oltáriszentséget mutatja be. A hit e belső tartalmába több irányból enged betekintést érthető, élményszerű megközelítésben.

A Jézus Krisztus testét és vérét jelenvalóvá tévő kenyér és bor különös tiszteletét az elmúlt évszázadok során történt csodák is szemléltetik a világegyházban. A  hamarosan nyíló kiállítás központi installációja a régi korok művészetét és az ezekhez kapcsolódó kulcsszavakat tárja a néző elé, hogy látványos eszközökkel mutassa be az emberi és isteni világ titkait. 

Az Eucharisztiában sajátos valóságként őrzi meg jellemző tulajdonságait a kenyér és a bor. A lényege azonban mégis mássá válik: Krisztus teste és vére lesz. Az átlényegülés szó ezt a misztériumot akarja kifejezésre juttatni: miközben megmaradnak a színek (vagyis a kenyér és a bor érzékelhető mivolta), "alattuk az egész és csorbítatlan Krisztus ott van, a maga fizikai >>valóságában<< testileg is jelen". Valós jelenlét ez, de nem a hétköznapi biológiai testiség értelmében.

A kiállítás erre az érzék feletti érzékelésre hív meg: a képek, a csodák, a tárgyak nyelvén vezet be a titkos középpontba, ahol a fizikai lét felemelkedik, s megnyitja szemünket a valóságon túli valóságra, az igazi lényegre.

A kiállítás augusztus 27-én, hétfőn, 17 órakor nyílik meg a Pesti Vigadó VI. emeleti kiállítótermében. 

Köszöntőt mond:
Dr. Fábry Kornél, a NEK főtitkára és
Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke

A kiállítás megnyitja:
Dr. Erdő Péter, bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek

A kiállítást bemutatja:
Kontsek Ildikó, kurátor, a Keresztény Múzeum igazgatója

Közreműködik:
Pálmai Árpád, az Esztergomi Hittudományi Főiskola musica sacra tanára

A kiállítás szeptember 26-ig tekinthető meg a Pesti Vigadóban.

Pesti Vigadó (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)

Nyitva naponta 10-től 19 óráig. 
Belépődíj: 800 forint/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak: 400 forint/fő

Támogató: Magyar Művészeti Akadémia