Az Örökimádás-kápolna átalakító ereje Mexikóban

2017.09.18

Az Észak-Mexikóban található Juárezt 2008 és 2010 között a világ egyik legveszélyesebb városának tartották a drogkereskedelemmel kapcsolatos erőszakos cselekmények miatt. Az Örökimádás-kápolna azonban mindent megváltoztatott.

Ciudad Juárezben található az egyik legforgalmasabb határátkelő Mexikó és az Egyesült Államok között; egy folyó (és az országhatár) választja el a texasi El Paso városától. A város fekvésének is tulajdonítható, hogy a drogkartellek közötti harc eluralkodott, és Juárez a világ legveszélyesebb városai listájának elején foglalt helyet.

Mára azonban, köszönhetően annak, hogy jelentősen csökkent a gyilkosságok száma, az 1,3 millió lakosú város lekerült erről a rossz hangzású listáról: a 2010-es 3766 eset helyett 2015-ben 256 ember vesztette életét erőszakos cselekmény következtében.


Ez a javulás természetesen a helyi hatóságok munkájának is tulajdonítható, azonban Patricio Hileman véleménye szerint mélyebb oka van: az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus. "Amikor egy városban éjjel-nappal imádják Istent, az a város megváltozik" - mondta Patricio Hileman, a mexikói pap, akinek célja ezer Örökimádás-kápolna életre hívása Latin-Amerikában.

Patricio Hileman az argentin Mária Rádiónak beszélt arról, hogy 2013-ban misszionáriusok megnyitották az első Örökimádás-kápolnát Juárezben. Abban az időben mindennap átlagban negyven ember vesztette életét, mert két drogkartell harcolt a városért, hogy onnan az Egyesült Államokba juttathassák a drogszállítmányokat: a Juárez és Sinaloa kartellek - az utóbbi feje volt Joaquín "El Chapo" Guzmán Loera drogbáró, akit Mexikó nemrég adott ki az Egyesült Államoknak. Patricio Hileman felidézte, a helyiek arról beszéltek, azért nem ér véget a harc, mert katonák támogatják az egyik kartellt, a rendőrség pedig a másikat. A hatalomért folyó harcnak ártatlanok is áldozatul estek; a kartellek lakóházakat gyújtottak föl, sokan elmenekültek a városból. Az egyik plébánia kétségbeesett hívei arra kérték a misszionáriusokat, nyissanak Örökimádás-kápolnát a városban, mert "csak Jézus tudja megmenteni őket, csak ő adhat biztonságot". A misszionáriusoknak csupán három napjába telt, és megnyílt az első Örökimádás-kápolna Juárezben.


Egy napon, mesélte Hileman atya, amikor a város szinte ostrom alatt állt, egy
helyi asszony hajnalban az Örökimádás-kápolnába igyekezett szentórára. Hat
katona megállította, számon kérve, hova igyekszik. Az asszony elmondta, hogy a kis kápolnába; majd, mivel továbbra sem értették, azt javasolta nekik, kísérjék el, nézzék meg saját szemükkel. A kápolnában a katonák még hat asszonyt találtak, akik az Oltáriszentséget imádták ezen a hajnali órán. Az asszony azt mondta a katonáknak: "Azt hiszitek, ti védtek minket? Napi huszonnégy órán át imádkozunk értetek." Az egyik egyenruhás katona térdre hullott, fegyverrel a kezében, és "sírva fakadt az Eucharisztia előtt. Másnap pedig hajnali háromkor ismét ott találták: civil ruhában imádta az Oltáriszentséget, könnyei patakokban folytak."

Két hónappal a kápolna megnyitása után rádöbbentek a város lakói: amióta
megnyílt, nem volt haláleset Juárezben.

Patricio Hileman:

"Évente tíz kápolnát építünk - mesélt tovább Patricio Hileman a Mária Rádiónak. - Ráadásul akkoriban be akarták zárni a szemináriumot, mert csupán nyolc papnövendék tanult benne - most pedig nyolcvannyolcan vannak. A püspöktől tudom, sokan azok közül kerültek ki, akik részt vettek a szentségimádásban."

"Ezt cselekszi Jézus egy plébánián, amikor az emberek megértik: Krisztusban találunk biztonságot" - szögezte le a mexikói lelkipásztor, majd hozzáfűzte: a legnagyobb csodák hajnalban történnek.

Hajnalban, kora reggel "vagyunk leginkább békében, akkor jobban meghalljuk Istent, az elménk, a szívünk nyugodtabb; ott vagyunk egyedül Isten előtt. Ha nagylelkű vagy Jézussal, ő ezerszer nagylelkűbb veled."

Forrás: Catholic News Agency/Magyar Kurír
Fotó: Radiomaria.org.ar; Wikipédia