Dunaújvárosban járt a Missziós kereszt

2018.10.22

Szentmisén fogadták október 20-án délelőtt a dunaújvárosi Krisztus király Főtemplomban azt a keresztet, amit a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében visznek körbe az országban.

Dunaújvárosba Alsószentivánról érkezett a kereszt, innen október 25-én Tatabányára viszik tovább.

A kereszt Ozsvári Csaba ötvösművész (1963-2009) alkotása. A 2007-ben, tölgyfából készült remekmű közel három méter magas, bronz borításokkal díszített. Leveles-indás mintázatában az ősi magyar életfamotívum jelenik meg, a páva szimbólummal pedig ókeresztény stílusjegyeket is felvitt rá a művész. A kereszt egyben ereklyetartó is. Huszonöt szent, boldog és vértanú ereklyéi találhatók rajta a Szent Kereszt szimbóluma mellett, boldog Apor Vilmostól boldog XI. Ince pápáig.

Az október 20-i szentmisét a Krisztus király Főtemplomban Baltási Nándor plébános vezette. Részt vett rajta Szeleczky Csaba helyettes plébános, Kovács István görögkatolikus parókus és Bozai Márton adonyi plébános.

Bozai Márton hangsúlyozta: a Budapesten 2020. szeptember 13. és 20. között megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kiváló alkalom lesz arra, hogy a magyar katolikusok az egész világ előtt megvallják hitüket. Baltási Nándor szentbeszéde után felszólította a híveket, hogy járuljanak a Missziós kereszt elé, adjanak hálát Jézusnak a megváltásért.

Ezután az oltár előtt áldoztak a hívek, akik száznál többen voltak jelen a szentmisén, amelynek végén kérték a Missziós kereszten lévő szenteket, boldogokat és vértanúkat, hogy könyörögjenek érettük.

Forrás és fotó: DUOL