Elindult a szentségimádási staféta a budapesti Eucharisztikus Világkong­resszusra

2016.06.10

A budapest-farkasréti Mindenszentek-plébánia kezdeményezésére szentségimádási staféta - imalánc indult az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében június 9-én.


Verőcei Gábor plébános felhívásában így írt: "Amint az olimpiai láng az olimpiai játékok szimbóluma, úgy az Eucharisztikus Világkong­resszusok egyik szimbóluma a szentségimádás. Az olimpiai lángot több ország érintésével, váltófutással viszik az olimpia helyszínére, ezzel fe­jezve ki az olimpiai várakozásban való egységet. Mi is kifejezhetnénk a 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő 52. Eucharisztikus Világ­kongresszusra történő közös várakozásunkat »szentségimádási stafétával«."

A főegyházmegye minden plébániáján éven­te egyszer vagy kétszer van szentségimádási nap, amikor az adott egyházközség az egész egy­házmegye nevében imádkozik a kihelyezett Oltári­szentség előtt. Június 9-én, a kezdeményezés első napján Farkasréten imádkoztak a hívek. A kezdeményezés célja, hogy a szent­ségimádások a világkongresszusig tartó négy éven át összefonódjanak egy közös imádsággá.

Az indító plébánia szentségimádási napján a templomban elhelyeztek egy imalapot annyi példányban, ahány plébániája van a főegyházmegyének. A lapok tetején fel van tüntetve egy-egy plébánia neve és címe. Ezen a napon a templomba betérő minden hívő húzott egy lapot, majd elmondta az imádságot a fejlécen megjelölt plébániáért, annak papjáért és híveiért, végül ellátta kézjegyével a lapot, és bedobta egy gyűjtődobozba. Az így összegyűlt imalapokat valamilyen költségkímélő módon, például szkennelve, e-mailhez csatolva továbbítják a megfelelő plébániákra, abban bízva, hogy a saját szentségimádási napjukon ők is tovább­adják a stafétát.

A szolidaritásnak sok szép jelét tapasztaljuk hazánkban, mint például országos templomi gyűjtések, közös összefogások katasztrófák esetén. A kezdeményező plébánia szerint lelkiek­ben az imádságban való szolidaritásnak szép jele lehet a szentségimádási staféta, hiszen az Oltáriszentség valóban az egység jele és a szeretet köteléke.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Tataikapucinus.hu 

Tovább a forráshoz