Erdő Péter Boldog Meszlényi Zoltán emléknapján: Ne féljünk megvallani hitünket!

2016.03.04

Boldog Meszlényi Zoltán emléknapján, március 4-én Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét a vértanú püspök tiszteletére a budapest-lágymányosi Boldog Meszlényi Zoltán-templomban, majd megáldotta az újonnan elkészült korpuszt és üvegablakokat.


Erdő Péter megemlékezett róla, hogy hatvanöt éve ezen a napon, március 4-én, mentőautóval szállították a rabkórházba a vértanú püspököt, hogy ki ne derüljön, mi történt vele valójában; majd a bíboros előre jelezte, hogy lesz majd egy külön kérésünk Boldog Meszlényi Zoltánhoz ma este, egy különleges lelkipásztori feladat kapcsán.

...

5. Meszlényi püspök az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus előkészítésében is nagy munkát végzett. Most, amikor Ferenc pápa döntése alapján 2020-ban ismét Budapest rendezheti meg az Eucharisztikus Világkongresszust, kérjük Zoltán püspök pártfogását előkészületeinkre, hogy a most következő időszak Egyházunk és népünk számára valódi lelki megújulást hozzon. Tekintsük Boldog Meszlényi Zoltánt a készülő Eucharisztikus Kongresszus védőszentjének.

Zoltán püspök bátor hitvallása nem volt hősködés. Szerény stílusú ember volt, de minden megnyilatkozását a közvetlen hit járta át. Még amikor egyházjogi témáról szakkönyvet írt, akkor is világosan kitűnt minden sorából hívő meggyőződése. "Ne féljetek hát!" - mondja Jézus. Ne féljünk mi sem nyíltan megvallani hitünket, mert ezzel segítünk másokat is Jézus megismerésére és szeretetére.Boldog Meszlényi Zoltán, bátor, szelíd, szent vértanú, könyörögj értünk, hogy mi is Krisztus hiteles tanúi lehessünk! Ámen.

...

Meszlényi Zoltán Lajos 1892. január 2-án Hatvanban született. 1915-ben Innsbruckban szentelték pappá. XI. Piusz pápa kinevezése nyomán 1937-től Sinope címzetes püspöke, ettől kezdve a mindenkori hercegprímás, esztergomi érsek segédpüspöke, majd püspöke lett.A püspököt 1950. június 29-én hurcolták el esztergomi lakásáról az állambiztonsági szervek emberei. A kistarcsai internálótáborba került, ahol elkülönítve őrizték és kínozták. A kínzások és a végkimerülés következtében 1951. március 4-én halt meg.2004-ben Erdő Péter indította el Meszlényi Zoltán boldoggá avatási eljárását. XVI. Benedek pápa 2009. július 3-án hagyta jóvá a dokumentumot, amely alapján ugyanebben az évben október 31-én avatták boldoggá a püspököt az esztergomi bazilikában.

Forrás: Verestói Nárcisz/Magyar Kurír
Fotó: Lambert Attila

Tovább a forráshoz