Fábry Kornél koordinálja a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítő folyamatát

2016.05.28

Megkezdődtek a budapesti eucharisztikus kongresszus előkészületei. A központi koordinációt a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárság látja el, melynek főtitkárává Erdő Péter bíboros Fábry Kornélt nevezte ki. A főtitkárt május 28-án kérdeztük új megbízatásáról.
Május 25. és 28. között Budapestre látogatott Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke és Vittore Boccardi, a bizottság titkára, megkezdve a 2020-as eucharisztikus kongresszus előkészítési folyamatát. Vezetésükkel a Szentszék hosszú évek tapasztalatával segíti az előkészítő munkát.


A delegációt Erdő Péter bíboros és Fábry Kornél, a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárság újonnan kinevezett főtitkára kísérte Budapesten és Esztergomban.

Fábry Kornél legfontosabb célként az ország minden plébániájára kiterjedő megújulásról beszélt. "Át kell adnunk az Eucharisztia tiszteletét, a szentségimádást, a szentmisét úgy a híveknek, hogy elmélyülhessenek benne. Nagy kincsünk az Eucharisztia, benne gyökerezve erősödhet hitünk, és lehet alapja a missziónak, az örömhír átadásának. A II. vatikáni zsinat szerint az Eucharisztia csúcs és kimeríthetetlen forrás, ehhez a forráshoz szeretnénk elvinni az embereket" - fogalmazott.

"Koordinátorként elsőként az a feladatom, hogy felálljon az általános bizottság, alatta nyolc albizottság, melyek elnökeit Erdő Péter bíboros fogja kinevezni. Ezek felölelik a teológia, liturgia, művészet, gazdaság, média, programszervezés területeit. Az egész alapját megadó teológiai bizottság első lépései közé tartozik a kongresszus témájának meghatározása, mely egy jelszóban fogalmazódik majd meg. A magyarországi előkészítő bizottság javaslatokat tesz, a döntés Ferenc pápa kezében van. Magyarországnak a jövő év márciusáig kell felterjeszteni javaslatait. Ha a Szentatya meghozta a választást, indulhat a logó és himnusz pályáztatása" - mondta el Fábry Kornél.

Új feladatáról szólva a Kaposvári Egyházmegye papja így fogalmazott: "A feladatra Jézus kért. Amikor bíboros úr felkért, azonnal igent mondtam. Megimádkoztam, úgy érzem, tényleg ez a feladatom. Ugyanakkor nem könnyű a váltás, hiszen plébános vagyok, tanítok."

A Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárság a Vörösmarty utcában kap egy központot, benne irodát, kápolnát, annak felújításáig pedig a Budavári Prímási Palotában működik.

Forrás: Trauttwein Éva/Magyar Kurír
Fotó: Kovács Attila

Tovább a forráshoz