Guinness-rekordkísérlet az Eucharisztikus Kongresszuson

2017.12.14

Együttműködési megállapodást írt alá Fábry Kornél, a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) főtitkára és Rück Zsolt, az Örömteli Magyarország Alapítvány kuratóriumi (ÖMA) elnöke.

2020-ban Budapesten rendezik meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Az esemény szeptember 13-i nyitónapján az Örömteli Magyarország Alapítvány szervezésében a 20.000 fős Örömteli Gospel Kórus ad közel két órás koncertet. Az eseményen Guinness-rekordkísérletre is sor kerül. A jelenlegi Guinness Rekordot 2015-ben, a Fülöp-szigeteki Quezonban egy 8.688 főből álló gospel kórus állította fel.

2020-ban 20.000 fővel kívánják a szervezők a jelenlegi rekordot megdönteni.

Az Örömteli Magyarország Alapítvány alapvető küldetése az öröm közvetítése, a lelki és kulturális felemelkedés, melynek egyik legkiválóbb eszköze a közös öröméneklés.

Rück Zsolt az Alapítvány elnöke hangsúlyozta: "Víziónk egy vidám, egymást tisztelő és szerető, hitben és reménységben gazdag, örömteli Magyarország. Víziónk megvalósításához a gospelt mint zenei műfajt választottuk. A gospel jelentése evangélium, azaz örömhír. A szervezők várnak mindenkit, aki szeret énekelni és részese kíván lenni egy világra szóló kalandnak határon innen vagy határon túl. Magyarország legnépszerűbb könnyű és komoly zenei előadói is részvételükkel segítik és támogatják a 20.000 fős Örömteli Gospel Kórust."

A kórusba itt lehet jelentkezni egy regisztrációval: www.joyfulhungary.com/regisztracio

Fábry Kornél kiemelte: "Az eucharisztikus kongresszus egy nyolc napon át tartó ünnepségsorozat, aminek központjában az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztus áll. Őt ünnepeljük a szentmisékben, az énekekben, a gyertyás körmenetben, a szentségimádásokban és a róla szóló tanúságtételek, tanítások és katekézisek révén, de róla szólnak a délutánok és az esték során Budapest-szerte megtartott kulturális és vallási programok is, amelyek mindenki számára nyitottak. Mindenki számára nyitott a 20.000 fős Örömteli Gospel Kórus is. Nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket, dicsőítsük közösen Jézus Krisztust! Aki énekel, kétszeresen imádkozik!"

Miért éppen gospel kórus? A gospelnek két jelentése van. Egyrészt zenei műfaj, melynek a kóruséneklés szerves részét képezi. A másik jelentése a Bibliára vezethető vissza: evangélium, azaz örömhír. A gospel kiválóan alkalmas a közösségi öröméneklésre. Tekintettel a műfaj könnyedebb jellegére, szélesebb rétegek megszólítására is alkalmas. Művészet van benne, de legfontosabb küldetése mégsem egy művészi produkció színpadi megjelenítése, sokkal inkább a szívek megérintése, az öröm megélése szeretetteljes, örömteli közösségben. Másik oldalról, mi más lenne alkalmasabb az öröm közvetítésére, mint maga a gospel, melynek jelentése is örömhír.

A toborzásban alapvetően négy alappillérre támaszkodnak a szervezők:

  • Az ifjúságot az oktatási intézményeken keresztül szólítják meg.
  • A kórusokban éneklőket a KÓTA azaz a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége közreműködésével látják elérhetőnek.
  • Az egyházi közösségekben, gyülekezetekben szintén számos ének- és zenekedvelő ember van, akik elérésében az egyházak támogatására számítanak.
  • A még ennél is szélesebb közönség eléréséhez közismert énekesek segítségét fogják kérni. Vannak már néhányan, akik szívesen adják nevüket, arcukat eme nemes kezdeményezéshez.

Kodály Zoltán gondolata volt: "Legyen a zene mindenkié!" A Joyful Hungary és a NEK Titkárság ezt a legkomolyabban veszi, a szó szoros értelmében mindenkit szeretettel és örömmel várnak! S hogy miért van szükség a Guinness rekordra? A rekord elérése a szervezők számára sokkal inkább eszköz, mintsem cél. Az ifjúság vagy a hátrányos helyzetű gyermekek számára, akik előtt a kibontakozás lehetősége korlátozott, biztatást adhat a jövőre nézve, ha ők is rekorderekké válhatnak. A közös siker, a közös tett összekovácsol, közösséget teremt, bátorít, erőt ad!

Jelentkezés a Joyful Hungary weboldalán található regisztrációval lehetséges: www.joyfulhungary.com/regisztracio

NEK Titkárság