"Imádkozni...? De hogyan?"

2017.09.18

"Tanuljatok tőlem" - hív mindannyiunkat Jézus. Aki az Ő "iskolájába" szeretne járni, annak szól tizenkét hétfőn keresztül A szentségimádás iskolája. A szentségimádás csöndjében ugyanis Jézus maga alakítja szívünket, formálja bensőnket. Sokan vannak azonban, akik számára szokatlan, idegen az a helyzet, hogy ott üljön a monstrancia előtt és... és tényleg, mit is kell ott csinálni? Imádkozni kell? De hogyan? A magam szavaival, vagy imádságokat kell mondani? És ha nem jut eszembe semmi? Vagy épp annyi gondolat kavarog a fejemben, hogy azokat otthon is át tudom gondolni, fölösleges
elmenni a templomig! Ha pedig csak tétlenül ülök, az nem elvesztegetett idő? Ráadásul, ha meghallom, hogy szentségimádás, gyerekkoromból a végtelennek tűnő unatkozás ideje jut eszembe.

A fenti vívódás sokak lelkében jelen van, és talán sosem volt még lehetőségük mindezt megfogalmazni, kimondani, és még kevésbé megkeresni a válaszokat, ráakadni a megoldásra. Mert ugyanakkor vannak a látókörünkben olyanok, akik alig várják, hogy betérhessenek a templomba akkor is, ha nincs mise. Boldogan iratkoznak föl egy-egy órára, ha szentségimádást szerveznek a plébánián. Látszik rajtuk a derű, a békesség, a "kisimultság", amikor hazaindulnak. Hogy csinálják? Mi történik velük?

A nem istenhívő emberek is keresik a "felülről", "nagyobb erőktől", a kozmoszból, a természetből, a külső energiákból való töltődés lehetőségét. A szomjukat sokféle módon próbálják csillapítani, de néha elmennek a forrás mellett. Az adorációs iskola számukra is döbbenetes felfedezést kínál!

Aki pedig már régen fölfedezte a szentségimádás nagy lehetőségét, annak ez a decemberig tartó sorozat újabb mélységeket tár föl az Istennel való együttlétben. Hiszen az adorációs iskola célja nem más, mint személyes, bensőséges kapcsolatba kerülni és maradni Jézus Krisztussal, aki feltétel nélkül, visszavonhatatlanul, szenvedélyes szerelemmel szeret külön-külön mindegyikünket, és alig várja, hogy viszontszeressük. Egy ének után rövid előadásban szempontokat kapunk, amik segítenek abban, hogy az oltáriszentség kitétele után teljes valónkat átengedjük annak, Aki valóságosan jelen van a számunkra.

Az első, városmajori adorációs iskola mintegy félezer érdeklődővel indult, azonban sokan mások - főleg vidékről - úgy érzik, lemaradnak erről a lehetőségről, ami pedig nagyon sokat jelentene számukra a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés első évében, ami a személyes istenkapcsolatunk elmélyítésére szolgál. Épp ezért a szervező Emmánuel Közösség nemcsak megismétli a tizenkét alkalmas sorozatot a jövő év elejétől a fővárosban (csak ezúttal nem a budai, hanem a pesti oldalon, a Szent Margit templomban), hanem videóra is rögzíti az előadásokat. Ha később egy plébános, egy közösségvezető, egy lelkes világi megszervezi, hogy az ő templomukban is összejöjjenek azok, akik vágyódnak arra, hogy Jézus jelenlétében időzzenek, és van pap, diakónus, vagy erre jogosult plébániai munkatárs, aki kihelyezi az oltáriszentséget, akkor a felvételek felhasználásával már indulhat is a szentségimádás iskolája!

Minden forrásunk az egyéni és a közösség megújuláshoz Belőle fakad! Az Egyház történetében számos esetben láttuk, hogy amikor már semmi remény nem látszott arra, hogy a keresztény hit erőre kapjon, föllángoljon, akkor a hűséges, kitartó szentségimádás gyümölcseként csodák történtek! 2018 elejétől tehát szívesen bocsátja az Emmánuel Közösség mások rendelkezésére az adorációs iskola anyagát, és addig is várnak minden érdeklődőt A szentségimádás iskolájába hétfő esténként a 18 órai szentmisével kezdődően a Városmajori Jézus Szíve templomba. Regisztrálni a https://www.iec2020.hu/ador/ oldalon lehet.

/Madocsai Bea/