Kérdezz-felelek Egerszalókon

2018.07.13

A 35. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat pénteki napjának (július 13.) vendége volt Fábry Kornél, a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára. 

Fábry Kornél előadás keretében mutatta be a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus  (NEK) történetét és szerepét az Egyházban. Elmondta, a NEK feladata a katolikus hívek hitbeli, tudásbeli, hitvédelmi megerősítése, hogy egyéni és plébániai szinten még elkötelezettebben, hitvalló keresztényekként éljék életüket, és megújult missziós lelkülettel adják tovább az örömhírt a világnak. A kongresszus az Oltáriszentségben köztünk lakó Krisztust kívánja ünnepelni, bemutatni és közel hozni minden jó szándékú emberhez.

A felkészülés részeként a NEK missziós keresztjét 2020-ig a Kárpát-medence számos pontjára és a szomszédos országokba is elviszik; legközelebb a Váci Egyházmegyében lesz augusztus 18. és szeptember 12. között - ismertette a főtitkár. Arról is tájékoztatott, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága szervezi országos szinten a plébániai missziós küldöttek képzését és A szentségimádás iskolája című, tizenkét előadásból álló programsorozatot. A budapesti helyszínen tartott előadás-sorozat a világhálón is megtekinthető.

A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nyitónapján, 2020. szeptember 13-án a tervek szerint több tízezer fős kórus ad közel kétórás koncertet - ez az esemény Guinness-rekordkísérlet is lesz. Fábry Kornél továbbá bátorította a résztvevő fiatalokat, hogy ötleteikkel ők is vegyék ki részüket a készületből már most! A kongresszus hivatalos honlapján működik egy ötletláda, ahova a szervező titkárság várja az előkészülettel kapcsolatos ötleteket, elképzeléseket! Fábry Kornél előadását egy "Kérdezz-felelek" műhely követte, melynek során a fiatalok feltehették kérdéseiket a kongresszusról és annak szervezésével kapcsolatban. A műhelyt Fábry Kornél és Gőbel Ágoston, a NEK sajtóreferense vezették. A beszélgetésben nagyon aktívak voltak az egerszalóki találkozón résztvevő fiatalok, láthatóan érdekelte őket minden részlet és közelgő esemény, ami a 2020-as Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos. Fábry Kornél kiemelte, az ifjúságot szeretettel várják szeptember 15-re, a Forráspont nevű eucharisztikus ifjúsági napra a MOM Sportközpontba, ahol további információkat tudhatnak meg a kongresszusról.

Fotó: Nagy Lajosné Katalin