Megalakult a NEK Társadalmi Bizottsága

2017.06.16

Megtartotta alakuló ülését a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Társadalmi Bizottsága a budavári Prímási Palotában.

Egy évvel ezelőtt kezdődtek a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus szervezési munkái. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az eltelt időszakban több alkalommal is hangsúlyozta, hogy a Kongresszus nem csupán vallási esemény lesz. Előkészítéséhez és megvalósításához különböző társadalmi területek képviselőinek összefogására van szükség. Ahogy egy-egy nemzeti ünnep előtt is egyeztetnek egymással a politika, a közélet, a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a közlekedés és más területek képviselői, úgy az Eucharisztikus Kongresszust is meg kell előzze egy közös gondolkodás.

Június 15-én a legfőbb közjogi méltóságok, a tudományos és a kulturális élet jeles képviselői, vezérigazgatók és a média prominens személyiségei jelentek meg a budavári Prímási Palotában, hogy tanácskozzanak a közelgő világeseményről. Erdő Péter bíboros köszöntő szavai után a bizottság elnöke, Áder János köztársasági elnök nyitotta meg az ülést. Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára bemutatta a kongresszusok történetét és a szervezés jelenlegi állását, majd a három előkészületi év konkrét teendőiről esett szó. Az operatív feladatok és az illetékességi területek meghatározása után többek között azt vitatták meg a bizottság tagjai, hogy a Kongresszuson miként jelenhetne meg méltó módon a magyar kultúra.
Az alakuló ülés végén a bizottság tagjai aláhúzták, hogy nem csupán Budapest és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, de egész Magyarország is óriási lehetőséghez jutott azáltal, hogy otthont adhat az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak.

MTI Fotó: Illyés Tibor