Megnyílt az Átlényegülés időszaki kiállítás az Eucharisztiáról

2018.08.27

Átlényegülés címmel nyílt augusztus 27-én időszaki kiállítás az Eucharisztiáról a Pesti Vigadó hatodik emeleti kiállítótermében. A tárlat megtekintése ingyenes az Ars Sacra Fesztivál ideje alatt, szeptember 15. és 23. között!

Kontsek Ildikó, a kiállítás kurátora, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója elmondta, a tárlaton látható történeti képek a Keresztény Múzeumból származnak. Ezek a darabok az európai középkort, reneszánszt, barokkot, a 19. századi historizmust elevenítik fel. Kifejezetten a kiállításra készült Atlasz Gábor Emmauszi vacsora című festménye és Bukta Norbert nagyméretű installációja. A kiállítás egyik központi darabja Kisléghi Nagy Ádám műve, amely az 1990-es években született - hangsúlyozta a kurátor.
Fábry Kornél, a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) főtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy az egyház története során több mint 170 olyan eucharisztikus csoda történt, amelyet a Vatikán kivizsgált és elismert valós csodának. A kiállításon látható eucharisztikus csodák, tanúságtételek növelhetik a hitünket. 
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek hangsúlyozta, hogy a tárlat ráirányítja a figyelmet azokra a különleges vallási és társadalmi jelenségekre, amelyek az Oltáriszentség körül Magyarországon és a magyar kultúrkörben jelentkeztek. Hangsúlyozta, az eucharisztikus lakoma Krisztus utolsó vacsorájának megjelenítő emlékezete, a keresztény közösség legsajátabb, legszentebb cselekménye volt. "A kiállítás az érzék feletti érzékelésre hív meg: a képek, a csodák, a tárgyak nyelvén vezet be a titkos középpontba, ahol a fizikai lét felemelkedik, és megnyitja szemünket a valóságon túli valóságra, az igazi lényegre" - húzta alá.
Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a hétfői megnyitón felhívta a figyelmet arra, hogy az Átlényegülés - Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című kiállítás a 2020 őszén megrendezendő budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészítő rendezvényeinek sorába illeszkedik. 
A Kongresszus 2018-2019-es felvezető éveiben számos tárlatnak adnak otthont a Pesti Vigadó és a Műcsarnok kiállítóterei. 2019-ben Az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon a középkortól napjainkig című kiállítást mutatják be, 2020-ban Az 1938. évi Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékezete című tárlatnak ad majd helyet a Műcsarnok épülete. 
Hangsúlyozta, hogy ez a kiemelt jelentőségű esemény még szorosabbra fűzi a szálat a művészeti akadémia és a katolikus egyház között. "A Pesti Vigadó örömmel ad otthont egy olyan tárlatnak, amely az Oltáriszentség bemutatásán keresztül katolikus hitünk belső tartalmába enged betekintést érthető és élményszerű módon" - emelte ki.
A Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága és a Keresztény Múzeum szervezésében megvalósuló időszaki kiállítás szeptember 26-ig tekinthető meg a Pesti Vigadóban.