Megújult a Gellért-hegyi kereszt díszkivilágítása

2018.10.09

Október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta a Gellért-hegyi kereszt új díszkivilágítását, melynek átadása az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeihez kapcsolódik.

Az átadási ünnepséget a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt Sziklatemplom búcsúja alkalmából, október 8-án, a szentmisét követően tartották.

Az ünnepi alkalmon jelen volt és beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár. Erdő Péter bíboros az ünnepi alkalmon hangsúlyozta: öröm látni, hogy Budapesten, a városunk közepén a Duna fölé kereszt emelkedik. Ez a kereszt mostantól minden este díszkivilágításban jelenik meg, a főváros jóvoltából. A fénylő kereszt a remény jele. Krisztus föltámadása emlékeztet arra az isteni szeretetre, amely minket is örök boldogságba hív. Krisztus keresztáldozata és föltámadása itt maradt köztünk a szentmisében és az Oltáriszentségben. Táplálékunk és erőforrásunk lett. Emlékeztessen ennek a keresztnek a fénye arra, hogy az eucharisztikus világkongresszusra készülünk. Mikor meglátjuk ezt a fényt, imádkozzunk azért, hogy 2020. szeptember 13. és 20. között a nagy találkozó itt, Budapesten városunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon.

A főpásztor arra kért minden katolikust szerte a világon, akik az EWTN Magyarország televízió tudósításán keresztül kapcsolódtak be az eseménybe, hogy imádkozzanak együtt az eucharisztikus kongresszusért. 

Ezt követően Erdő Péter bíboros megáldotta a megújult diszkivilágításban fénylő keresztet. 

Díszkivilágítás megáldása

Könyörögjünk! Urunk, Istenünk, világosság teremtője, minden emberi lét forrása és eredete, kérünk, tekints kegyesen szolgáidra, akik ezt a díszvilágítást készítették, és akik ezen az ünnepi alkalmon itt jelen vannak! 
Templomaink külső formája, a harangok szava és a kereszt mindig olyan jelek, melyek figyelmeztetnek és hívnak minket a te dicséretedre. Add, hogy ezekhez hasonlóan, ez az újonnan elkészült díszvilágítás is, mely mostantól fogva fővárosunk ékessége, ezt a célt szolgálja, s eredményezzen az itt lakó emberekben még mélyebb hitet és odaadóbb szeretetet. 
Kérünk, add, hogy a sötétségben kivilágított kereszt őrködjék az itt lakók éjszakai nyugalma felett, és hogy földi életünk végén, a világ sötétsége után eljuthassunk hozzád, a fogyhatatlan fényhez, akiben élünk, mozgunk és vagyunk. 
Szentelje meg a kereszt új díszkivilágítását az Atya, ✠ a Fiú és a Szentlélek, hogy akik az Úr Jézusra gondolva meghajolnak és imádkoznak ez a kivilágított kereszt előtt, testi-lelki erőt és üdvösséget nyerjenek. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.

Több mint egy évtizede, 2001. augusztus 12-én adták át ünnepélyesen a pálos rend sziklatemploma fölött fél évszázad elteltével újraállított keresztet. A korábbi feszületet 1951. július 16-ára virradó éjszaka döntötték le, az új kereszt pedig pontosan a történtek 50. évfordulóján állt újra.

A gránit burkolatú feszület, amelyet akkor egy egyszerű kivilágítással is elláttak, alig egy méterrel lett kisebb a korábbinál, a geológiai viszonyok miatt azonban már egy másik sziklaszirtre állították. A gellérthegyi kereszt újraállítását a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma - kormányhatározat alapján - ötmillió forinttal támogatta. 

Forrás és fotó: MTI