Nem járt le a KAZETTA

2018.07.31

Július 29-én véget ért a NEK Titkárság által szervezett katolikus zenei tábor (KAZETTA) Révfülöpön. A kísérleti jelleggel szervezett tábor célja az volt, hogy a magyar katolikus könnyűzene művelőit összegyűjtve lehetőséget biztosítson és motivációt adjon számukra a szakmai fejlődésre. Hiszen templomainkban egyre több helyen vannak olyan gitáros csoportok, melyek tagjai szívesen és ügyesen is szolgálnak, de híján vannak a megfelelő liturgikus és zenei képzésnek. A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve nagy hangsúlyt kap a szentmise, annak megértése, az abba való aktív bekapcsolódás. Ennek egyik legfontosabb eleme a zene, aminek szépsége, gazdagsága Istenhez emeli a lelkeket.

A délelőtti órák során a tábor hatvan résztvevője képzett zenetanárok segítségével fejleszthette énektudását vagy hangszerén bővíthette zenei ismereteit. Gitár-, basszusgitár-, dob-, zongora- és énektanárok csatlakoztak a "növendékekhez". A délután folyamán zenekari próbák és műhelymunkák következtek. Füzes Ádám a liturgiáról, Fábry Kornél a liturgikus zenéről tartott előadást, illetve szó volt még az összhangzattanról, és a táborozók zsoltáréneklési gyakorlatokon is részt vettek. Az egyhetes együttlétet egy közös tábori koncert zárta.

Hogyan tovább? A szervezők elmondták, hogy nem egy olyan tábort szerettek volna, amit egyszer le lehet tudni, hanem egy olyan közös, szakmai együttlétet kívántak létrehozni, ahova a résztvevők évről évre visszatérhetnek és hozhatják zenekaruk, gitáros csoportjuk más tagjait is. A KAZETTA tehát "nem járt le": a táborozók év közben is tartani fogják a kapcsolatot Facebookon, különböző szakmai csoportokban, és jövőre ismét találkoznak, hogy tovább bővítsék zenei és liturgikus ismereteiket.

Fotó: Visontai László