Pályázat a NEK monstranciájának elkészítésére

2018.02.08

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága pályázatot hirdet a kongresszus reprezentatív monstranciájának művészi tervezésére és elkészítésére. 

A monstrancia a római katolikus liturgiában az Oltáriszentség bemutatására szolgál, liturgián kívül pedig az Oltáriszentség őrzésére használható.

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson használandó monstrancia néhány speciális igény miatt eltér a szokásos monstranciatípusoktól. A pályázat tárgyát képező monstrancia - az 1938-ban az akkori kongresszusra készült szentségmutatóhoz hasonlóan - lehetőleg két részből kell, hogy álljon: vagy egy külső befoglaló részből és egy kivehető kisebb, kézzel könnyebben felmutatható belső részből; vagy egy lábazatból és egy felépítményből, mely a 18,5 cm átmérőjű ostyát befogadja. A monstrancia teljes magassága 140-150 cm, elkészítéséhez fémműves technikák és nemes anyagok használata javasolt.

A pályázat nyilvános, részt vehetnek benne szakmai felkészültséggel bíró magyar állampolgársággal rendelkező alkotóművészek, tervezők, szakirányú hazai felsőoktatásban jelenleg hallgatói jogviszonyban lévő alkotók vagy alkotói csoportok. Csoportos pályázat esetén a csoport tagjairól nyilatkozatot kell tenni. Egy személy vagy egyénként, vagy csoport tagjaként adhat be pályázatot.

A pályázó csak saját, eddig nyilvánosságra nem hozott, illetve nyilvánosság előtt be nem mutatott művével pályázhat. A pályázó nem adhat be korábban már pályázaton szerepeltetett tárgyat, másolatot vagy egyéb olyan művet, amely mások szellemi termékét sértheti.

A pályázat kétfordulós. Az első fordulóban a pályázatok név nélküli előzsűrizése történik meg, ahol a zsűri kijelöli a második fordulóba kerülő pályázókat. A második fordulóban már a pályázók neve is ismertté válik.
Pályázatot csak a mű egészére lehet érvényesen benyújtani, a pályázat nyelve magyar. Egy pályázó legfeljebb 3 pályaművet adhat be. Több pályázati terv esetén egy pályázati adatlapot és tervenként a teljes, alább felsorolt pályázati dokumentációt kell csatolni.

A pályázati leírás teljes egészében itt olvasható!


NEK Titkárság 


Fotó: Pécsi Egyházmegye