Sajtóközlemény Brenner János boldoggá avatásával kapcsolatban

2018.04.18

Nagy öröm számunkra, hogy Ferenc pápa engedélyezte a Szombathelyi Egyházmegye vértanú papja, Brenner János boldoggá avatását, amelyre 2018. május 1-én kerül sor. 

A boldoggá avatás helyszíne az Emlékmű-domb. A domb alján felállított nagyszínpadon zajlanak a fő programok, míg a domb tetején felállított sátorban gyermekprogramok lesznek. 

A rendezvény miatt lezárásra kerül az Emlékmű alsó és felső parkolója, 2018. április 26-án 20.00 órától egészen május 1-én 20.00 óráig.

Programok a nagyszínpadon: 

9:00 - Lelki ráhangolódás Rózsafüzér imádság és elmélkedés a Domonkos nővérek vezetésével. Részletek Brenner Jánosról lelki naplójából és tanúk visszaemlékezéseiből a Brenner János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai vezetésével.

11:00 - Boldoggá avatási szentmise 
Főcelebráns: Mons. Angelo Amato bíboros, a Szentté avatási Ügyek Kongregációja prefektusa. Szentbeszédet mondja: Erdő Péter, bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek
14:00 - Iváncsits Tamás: A jó pásztor című zenés-drámájának színpadi bemutatója 
15:00 - Tanúságtétel - Beszélgetés tanúkkal, Brenner János ismerőivel 
16:00 - Litánia. Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde

Programok Szentgotthárdon:
18:00 - Gyalogos zarándoklat Rábakethelytől a zsidai Jó Pásztor-kápolnáig 
19:00 - Imádság a Jó Pásztor-kápolnánál 
20:00 - Megemlékezés és hálaadás a vértanúság helyén

A rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében a rendőrség és a mentők is jelen lesznek az eseményen. Útlezárásokra, forgalomkorlátozásokra is sor kerül a boldoggá avatás helyszínének közelében. Erről a rendőrség külön adott ki közleményt.

A forgalomkorlátozások és útlezárások miatt több helyi járatos autóbusz menetrendje is módosul. Erről később adunk tájékoztatást. A szervezők azt kérik a zarándokoktól, hogy mindenki hozza magával azt a liturgikus füzetet, amit a regisztráció kapcsán megküldünk számukra. Ebben megtalálják a szentmise részletes leírását, amelyet részben latin nyelven mutatnak be az atyák. Akinek ez nincs meg, az a www.brennerjanos.hu oldalról is letöltheti. 
A helyszínen nem lesznek külön szektorok és foglalt helyek kialakítva a zarándokoknak. Kérjük, hogy a zarándokok székeket, sapkát, esőkabátot és a napra elegendő élelmet hozzanak magukkal. Ivóvízvételi helyek lesznek a rendezvény területén. A rendezvényen több mint 100 önkéntes, cserkész és karitász munkatárs teljesít majd szolgálatot. Ők nyújtanak segítséget a zarándokoknak, ha bárkinek problémája adódna. Megkülönböztető mellényt fognak viselni az önkéntesek. 
Brenner János földi maradványait a Szent Kvirin-templomból a Székesegyházba szállították, ahol a Szent Kvirin oltáron került elhelyezésre. A nap során lehetőségük lesz a zarándokoknak, hogy leróják tiszteletüket és imádkozzanak a boldog ereklyéjénél. Kérjük, figyeljenek arra, hogy a könnyebb haladás érdekében a belépés a Székesegyházba a főbejáraton történik, a kilépés pedig az oldalbejáraton. 
A mozgáskorlátozottak, idős emberek számára az Emlékműnél külön szektort nem alakítunk ki. Számukra a Székesegyházat tudjuk felajánlani, ahol kivetítőn követhetik nyomon az eseményt. A főbejárat felől akadálymentes a bejutás a templomba. 
A www.brennerjanos.hu oldalon, Hasznos információk címszó alatt folyamatosan közöljük az aktualitásokat. Kérünk mindenkit, hogy figyelje ezt az oldalt. Ugyanakkor a legfrissebb információkat a sajtó munkatársaival is közöljük, így több helyen is olvashatók lesznek az információk.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye