Szentségimádás 0-24-ben!

2017.12.01

Sokan szeretünk betérni egy templomba akár hétköznap is. Egyszerűen azért, mert szükségünk van arra a spirituális élményre, arra a kegyelemre, amit bent megtapasztalhatunk. Ha bemegyünk egy templomba, ott Isten jelenléte megérint a csendben. Egy személyes találkozást tudunk megélni, ami nagyon sokaknak hiányzik. Istennel lehet találkozni, és ezért is fontos, hogy a templomaink nyitva legyenek, ne zárjuk be a kapukat. Nem könnyű megoldani, mert anyagi áldozattal is jár, de megéri meghozni ezt az áldozatot!

Most végre a budapestieknek is lesz lehetőségük bármikor betérni Isten házába! Állandó szentségimádás indul 2018. január elsejével a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban! A regisztrációs honlap már elérhető magyar és angol nyelven is: https://orokimadas.belvarosiplebania.hu/

"Ha már tudjuk, mikor fogunk imádkozni az Oltáriszentség előtt, jelezzük azt ezen a honlapon! Jézus Szíve az élet és szentség forrása. Az ő áldását kérem a szentségimádás minden résztvevőjére!" - fogalmaz Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi érsek a honlap indításához írt köszöntőjében.

Ez az esemény nem csupán a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániának, hanem Budapest városának és az Esztergom-Budapesti Egyházmegyének is kiemelten fontos eseménye, ami a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készületet is segíti. A helyi szervezők nemcsak egyének, hanem közösségek jelentkezését is várják (maximum 70 főig).

Miért lehet fontos egy szentségimádás? Az Észak-Mexikóban található Juárezt 2008 és 2010 között a világ egyik legveszélyesebb városának tartották a drogkereskedelemmel kapcsolatos erőszakos cselekmények miatt. Az örökimádás-kápolna azonban mindent megváltoztatott. Ciudad Juárezben található az egyik legforgalmasabb határátkelő Mexikó és az Egyesült Államok között; egy folyó (és az országhatár) választja el a texasi El Paso városától. A város fekvésének is tulajdonítható, hogy a drogkartellek közötti harc eluralkodott, és Juárez a világ legveszélyesebb városai listájának elején foglalt helyet. Mára azonban, köszönhetően annak, hogy jelentősen csökkent a gyilkosságok száma, az 1,3 millió lakosú város lekerült erről a rossz hangzású listáról: a 2010-es 3766 eset helyett 2015-ben 256 ember vesztette életét erőszakos cselekmény következtében.

Ez a javulás természetesen a helyi hatóságok munkájának is tulajdonítható, azonban Patricio Hileman véleménye szerint mélyebb oka van: az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus. "Amikor egy városban éjjel-nappal imádják Istent, az a város megváltozik" - mondta Patricio Hileman, a mexikói pap, akinek célja ezer örökimádás-kápolna életre hívása Latin-Amerikában.

Bízunk benne, hogy az állandó szentségimádás Budapest életére is pozitív hatással lesz és elősegíti a város Krisztus felé fordulását!