A Balaton-felvidék modern kori Helkája, avagy mi is az a BALAKAT?

2019. május 14.
Találkozás Bódi Mária Magdolnával

A kerékpár lánca kattog, ahogy váltok egyet a sebességfokozaton. A táj tündérszép, a Balaton vize kristályos, az én fejemben pedig ez a mondat gomolyog: „Milyen szép hazát adott nekünk az Isten, és milyen gyönyörű vizet…”. Hogy miért kerül gondolataim előterébe ez az idézet, megmagyarázza az a barnakeretű tábla, ami névadóját hirdetve áll a biciklisáv szélén. Bódi Mária Magdolna kerékpárút. Mielőtt útnak indultam volna az ő nevével fémjelzett szakaszon, internetet csiholtam, és rákerestem, ki is ez a fiatal lány.

A következő adatok és tények ragadtak meg emlékezetemben, ahogy a róla szóló cikkeket olvastam.

A balaton-felvidéki, 1921-es születésű lány saját erőből mélyült el a hitében, és olyannyira magáévá tette a krisztusi tanításokat, hogy gyári munkás kollégái miatta fogták vissza mértéktelen káromkodásaikat. Amilyen a Tihanyhoz kötődő balatoni regénk Helkája, olyan kedves, alázatos és talpraesett lány volt Magdi is. Naponta áldozott és kulccsal rendelkezve a gyártelepi templomhoz, szentségimádásokra járt. Az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészítő lelkigyakorlaton fogalmazódott meg benne, hogy szerzetesi életre hivatott. Az akkori rendi szabályok miatt azonban törvénytelen származása miatt – szülei nem házasodtak össze – erre nem volt lehetősége. Szüzességi fogadalmat viszont tett, és a háború zivataros időszakában elhatározta, hogy azt akár halála árán is megtartja. 1945-ben, 23 évesen, a litéri óvóhelyen ellenállt egy szovjet katonának, aki ezért hat lövéssel hátba támadta. Magdi utolsó szavaival „Uram, Királyom! Végy magadhoz!”, vértanúhalált halt, és teljesült az a vágya, hogy fiatalkori halálával másokat közelebb segítsen az Istenhez. Pár héttel később, ostromidős rendeletváltozásnak köszönhetően, szülei szentségi házasságot kötöttek, és azóta is sok gyümölcse terem korai áldozatvállalásának. A munkáslány kanonizációs eljárása folyik, boldoggá avatásáért sokan imádkoznak.

Amellett, hogy játékfilm készült életéből és kerékpárút őrzi emlékét, egy lelkigyakorlat is őróla kapta a nevét. A Bódi Mária Magdolna Szentségimádási Hétvége során az Oltáriszentségben találkozhatunk Krisztussal 50 órányi szentségimádás keretében, valamint részt vehetünk előadásokon, kikapcsolódási programokon is. A BALAKAT – Balatoni Katolikus Találkozó – viharokhoz edzett hajó építéséhez segít hozzá, és lehetőséget ad arra is, hogy Jézus mellé beszálljunk a bárkába.

Június végén újabb lelkigyakorlatot tartanak. A vitorlabontáshoz és a kedvező szélirányokhoz hozzásegítő hétvégéről ezen az oldalon lehet részletesebben tájékozódni: www.balakat.hu

Fotó: liter.hu

Németh Kinga/NEK Titkárság