Európa keresztény köntöse

2020. szeptember 05.
A kereszténység meggyengült Európában. Többek között ennek következményeiről, valamint Afrika és a világ iránti felelősségről beszélt Jean-Claude Hollerich bíboros a L'Osservatore Romano-ban közölt interjújában.

„Mi Európában gazdagok vagyunk, és ez azért is van, mert kihasználtuk Afrika gazdagságát, ezért egészen egyszerűen az a helyes, ha testvérként segítünk ezeknek az embereknek abban, hogy új egyensúlyra leljenek, fenn tudják tartani az életüket anélkül, hogy menekülteket küldenek Európába. Keresztényként felelősséggel tartozunk az egész földért. Szolidaritásunk nem ismerhet határokat” – így vélekedett a bíboros arról, hogyan hatott a világjárvány az Afrikában élőkre.

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (Comece) elnöke beszélt arról is, hogy az öreg kontinensen még jelen vannak a keresztény kultúra maradványai, amelyek aktív részei Európa kultúrájának. Erre támaszkodva lát esély arra, hogy szolidárisabban éljünk.

Ugyanakkor megjegyezte azt is: „Olykor ez a világi vagy világiasságra törekvő Európa keresztény köntösben mutatkozik. De ez valóban csak ruha, nem a kereszténység és nem az evangélium elemei működnek benne, csak farsangi mulatság.”

A jövő évi budapesti Eucharisztikus Kongresszus előadója szerint a szolidaritás az, ha meg akarjuk osztani a gazdagságunkat a szegényebbekkel, tiszteljük az emberi jogokat.

Meglátása szerint a kereszténység meggyengült Európában és foglalkozni kell a kontinens evangelizálásával.
Kijelentette: „Nem igaz, hogy Európa mindig keresztény marad. Ez nem volt igaz a történelemben sem, mert voltak olyan pillanatok is, amikor teljesen kiüresedett. (…) Európában olyan fogyasztói szemlélet uralkodik, ami már nem hagy élni. (…) Olyan evangelizációra van szükségünk, amely a mélybe hatol. Meg kell változnunk, hallatnunk kell Krisztus hangját, aki mély változásra hív minket.”

A beszélgetést teljes terjedelemben ITT olvashatjátok el!

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: NEK Titkárság