Ferenc pápa megáldotta az Eucharisztikus Kongresszus Missziós keresztjét

2017. november 20.

November 20-án délelőtt elkezdődött az „ad limina apostolorum", a főpásztorok szabályos időközönkénti kötelező látogatása Rómában. A találkozó a 2020-as 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Missziós keresztjének megáldásával indult.

A délelőtt fél tízkor kezdődő találkozón Ferenc pápa mellett részt vett Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke, Vittore Boccardi, a tanács titkára, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, a Rómában tanuló magyar papok és kispapok és a NEK Titkárság néhány tagja. Erdő Péter bíboros, prímás bemutatta a Missziós kereszt történetét és szimbolikáját Ferenc pápának, majd a Szentatya áldását kérte a néhány hónap múlva a Kárpát-medencében missziós útra induló keresztre. Ferenc pápa örömmel tett eleget a kérésnek.

A Missziós kereszt még a 2007-es budapesti Városmisszió alkalmából készült. Az esztergomi bazilikában álló, közel öt méter magas, bronzborításokkal díszített tölgyfa kereszt Ozsvári Csaba ötvösművész (1963-2009) alkotása. Növényi ornamentikája a magyar honfoglalás kori ötvösség motívumait idézi. De a feszület nem csupán egyedi ötvösmunka, hanem ereklyetartó is.

A kereszt középpontjában, ezüst tokban Szent Kereszt ereklye van elhelyezve, körülötte a levelek fordulataiban magyar szentek ereklyéi veszik körbe. A keresztet először a 2007-es Budapesti Városmissziós Napokon állították ki, majd az esztergomi bazilika északi kereszthajójában kapott otthont. Az azóta eltelt tíz évben a kereszt fém részei erősen oxidálódtak, így szükségessé vált felújítása. A tisztítási, konzerválási munkálatokat Szabó János ötvös és fémrestaurátor végezte, aki jelen volt a kereszt megszületésénél is. A restaurálás során öblítéssel, ecseteléssel, csiszolással, polírozással sikerült eltávolítani a korróziós réteget. Záró műveletként a megszárított részeket légzáró lakkal ecsetelte végig a restaurátor, így a bronz díszek több évig őrizni fogják fényüket. A helyszíni visszaszerelés során újabb öt magyar szent, illetve boldog - Szent Márton, Boldog Gizella, Boldog Romzsa Tódor, Boldog Apor Vilmos, Boldog Meszlényi Zoltán - ereklyéivel gazdagodott a Missziós kereszt, amit most egy külön erre a célra létrehozott tartó segítségével szállítottak a Vatikánba, ahol Ferenc pápa megáldotta.