Figyeljünk a lényegre, Jézusra!

2021. február 19.
Te beszólnál egy papnak? Osztie Zoltán és Lóczi Tamás plébánosok – tanár és tanítvány – beszéltek a NEK podcastban arról, hogyan lehet megszólítani és megtartani a fiatalokat egy olyan időszakban, amelyben ötévente kerül sor nemzedékváltásra.

„Szemem-szám tátva maradt, hogy milyen csodát műveltek az elődeink a 38-as Kongresszus szervezésekor. Mércének, mintának kell lennie számunkra annak a lelki felkészülésnek, amellyel a társadalom minden rétegét el tudták érni” – mutatott rá Osztie Zoltán a NEK podcastjának legutóbbi adásában arra, hogy milyen magasra tették a mércét, amikor Magyarország vendégül látta a világ katolikus közösségét. A Belvárosi Plébániatemplom plébánosa szerint a hívekben egyre felfokozottabb a vágy arra, hogy a személyes, közös imádkozások, beszélgetések ismét visszatérjenek a mindennapokba. Ennek lehetőségét teremti meg a Belvárosi Plébániatemplomban tervezett nyolcrészes előadássorozat, amely a Kongresszusig havi egy alkalommal más-más meghívott előadó segítségével ad módot az Eucharisztiában való elmélyedésre. (A tervezett programról ITT olvashattok többet.)

Az egyház online térben való jelenléte kapcsán Osztie Zoltán úgy fogalmazott: nem lehet kiiktatni az informatikai rendszereket, még akkor sem, ha sok veszélyt rejtenek. Hangsúlyozta: az egyháznak meg kell mutatnia, hogyan lehet az internet adta lehetőségeket jól használni, miközben óriási feladat a személyesség óvása és őrzése, amelyre hatalmas igény van elszemélytelenedő világunkban.

Minden pap életében kiemelkedő élmény a Jézussal való első találkozás. Erre visszaemlékezve Osztie Zoltán a gyerekkorából idézte fel, hogyan érezte meg Jézus jelenlétét mélyen hívő édesanyja mellett, aki a konyhában gyakran énekelt imádságos énekeket, miközben az atya kisfiúként ott „sertepertélt” a szoknyája körül.

Különösen kedves pillanata volt az adásnak, amikor meglepetésvendégként Lóczi Tamás, Sátoraljaújhely plébánosa is bekapcsolódott a műsorba. Tanár és tanítvány találkozása volt ez, hiszen Osztie Zoltán nyolc éven át tanított Veszprémben a Hittudományi Főiskolán. Lóczi Tamás egykori diákként felidézte azt a két előadást, amelyen Osztie Zoltán először a házasságról, majd egy héttel később a papi hivatásról beszélt: „Az egyik órán mind házasodtunk volna Zoltán atya szavai hatására, a másikon pedig mindannyian papnak, szerzetesnek akartunk menni” – emlékezett vissza életének erre a szakaszára a sátorújhelyi plébános.

A fiatalok elérése kapcsán Lóczi Tamás úgy fogalmazott, a fiatalabb generációk ugyanarra vágynak, mint bármelyik korban: „az értékre, a meghallgatásra, hogy ne nézzük le őket és merjük meghívni őket valami rajtuk túlmutatóra. Hozzátette, hogy az országosan „Szólj be a papnak!” címen futó fórum egy olyan lehetőség, amellyel igazán szívesen élnek a fiatalok. Osztie Zoltán szerint ma a fiatal papokra van a leginkább szükség, az idősebbeknek pedig fel kell ismerni, mikor jött el az idő a visszavonulásra, a stafétabot átadására. „Korábban negyven év volt egy nemzedékváltás. Ma ennyi idő alatt hat generáció váltja egymást. Az ő nyelvükön, az ő gondolkodásmódjukon hirdetni az evangéliumot – na, ez aztán a kihívás!”

A NEK-re való felkészülés része a lelki megújulás. Lóczi Tamás úgy vélekedett az éhséget kell feléleszteni, azt megmutatni, hogyan formál át az Eucharisztia bennünket. Míg Osztie Zoltán úgy fogalmazott, az Eucharisztia rávilágít a lényegre. „Itt már nincs lehetőség mellébeszélni – az Eucharisztiában már csak Jézus Krisztus áll előttünk, lecsupaszítva, a maga nagy odaadottságában.”

Fotó: Katolikus Rádió