Hír, érték

2020. június 09.
Elindult a NEK TV, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus híradója

Az elmúlt hónapok alaposan átrendezték az életünket. A bezártságban tapasztaltuk meg, hogy mekkora a nyitottság bennünk értékes, mély, lelki, szellemi táplálék iránt. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus saját televíziós adásaiban arra vállalkozik, hogy minél több emberhez elvigye a katolikus világesemény hírét. Az idén szeptemberre tervezett nagyszabású rendezvénysorozatot a járványhelyzet miatt csak 2021 őszén tartják meg. Ez pedig, ha elsőre nem is örültünk neki, valójában jó hír, hiszen így nyertünk valamit, amiből manapság nagyon kevés van: időt. Időt arra, hogy az életünket olyan dolgokkal töltsük meg, aminek hosszú távon is van értelme és értéke.

A NEK TV műsoraiban hírt adunk azokról az eseményekről, programokról, amelyek vidéken és a fővárosban vagy határainkon túl valamilyen módon kapcsolódnak a kongresszushoz.

A NEK első híradója már látható a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus YouTube-oldalán. A műsor vendége volt Erdő Péter bíboros, aki az előkészületekről és a NEK jelentőségéről beszélt.

Orosz Atanáz görögkatolikus püspök, azokról a hitükért vértanúságot vállaló személyiségekkel ismertet meg bennünket, akiknek ereklyéje nemrég került fel a kongresszus jelképére, a Missziós keresztre.

Meglepő, de az 1938-as budapesti Eucharisztikus Kongresszusról eddig mindössze négy kötet jelent meg. A legújabb, néhány hete került a könyvesboltok polcaira. Szerzői arra vállalkoztak, hogy kiszabadítják a 82 évvel ezelőtti világeseményt a tévhitek, durva ideológiai csúsztatások fogságából. Hegedűs Andrással, a könyv szerkesztőjével, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Egyháztörténeti Bizottságának társelnökével Kuzmányi István beszélgetett.

Megható ünnepségbe kapcsolódhatunk be a NEK TV kamerájának segítségével. Edelényben a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola diákjai és tanárai egy kicsiny olajfát ültettek el intézményük parkjában. A facsemete azt a boldogságot jelképezi számukra, hogy véget ért a karantén időszak és szimbolizálja, hogy visszatérhet az élet az egyházba és az iskolába.

A NEK TV rendszeresen tudósít a kongresszussal kapcsolatos eseményekről. Ne maradj le! Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra!

Az első adást ITT nézheted meg!

Szöveg: NEK

Fotó: Ambrus Marcsi