Isten legnagyobb ajándéka számunkra saját maga

2019. február 11.
Fábry Kornél a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről és annak várható programjairól beszélt Temesváron

Lelkipásztorok és szerzetesek találkoztak február 9-én a temesvári piarista templom és főgimnázium épületegyüttesében. A többéves hagyományon alapuló közös szentmisére dr. Fábry Kornél atyát hívták meg, aki Woneth László, temesvár-szabadfalui plébános kérésére a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről és annak várható programjairól beszélt.

A temesvári egyházmegyében többéves hagyomány, hogy az Urunk bemutatása ünnepéhez közeli szombaton a Főpásztor közös szentmisét celebrál. Az idei rendezvény megnyitó szentmiséjét Pál József Csaba megyéspüspök mutatta be, aki bevezetőjében hangsúlyozta: ez a liturgia alkalom arra, hogy a jelenlévők együtt adjanak hálát hivatásukért, a megszentelt és Istennek ajánlott élet kegyelmeiért.

Fábry Kornél atya szentbeszédében saját tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. A jelenlévőket magával ragadta az a közvetlen hangnem és lelkesedés, amivel Kornél atya beszélt. Isten legnagyobb ajándékáról így fogalmazott:

„Mi Isten legnagyobb ajándéka számunkra? Sok mindent lehet említeni: szeretetet, örök életet. De ezek egyike sem az igazi válasz. Isten legnagyobb ajándéka számunkra saját maga. Minden egyes szentmisében Őt kapjuk. Kívánom, hogy mindannyian fedezzük fel azt az erőforrást, azt a szeretetet, amelyet minden egyes szentáldozásban meg tudunk tapasztalni.”

A szentmisét követően Fábry Kornél atya MiNEK? KiNEK? MindenkiNEK! címmel tartott előadást a 2020-ban Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről, valamint annak várható programjairól. Elmondta, hogy az eucharisztikus kongresszus egy világméretű ünnepségsorozat az Eucharisztia megismertetésének és tiszteletének elmélyítésére, egyfajta tanúságtétel a világ felé. Gyakran azt tapasztalja, hogy az emberek nem értik pontosan, miről szól az eucharisztikus kongresszus, vagy azt gondolják, hogy az Eucharisztia papos dolog, tehát ez őket nem érinti. Kornél atya szerint ez a rendezvény nagyon jó lehetőség arra, hogy az Egyház kilépjen a falak közül, és elvigye az emberekhez az örömhírt: Isten emberré lett értünk, meghalt, feltámadt, és örök életet ad. A Kongresszus programjaival egyfajta katolikus zsibongást szeretnének a fővárosba hozni. Elmondta, hogy indul egy AdorApp-nak nevezett mobiltelefonos alkalmazás, aminek segítségével bárki megkeresheti majd a hozzá legközelebb megtalálható szentségimádási helyszínt.

A temesvári találkozó résztvevőinek véleménye szerint élmény volt Kornél atyát hallgatni, ugyanakkor az előadás alatt azon is elgondolkodhattak, hogy milyen alapos szervezés és munka ötvöződik egy-egy ilyen program megvalósításakor. Végezetül Pál József Csaba püspök Szent Gellért emlékéremmel köszönte meg Fábry Kornél atyának a színvonalas előadást.

Forrás és fotó: Temesvári Egyházmegye