A lélek felemelkedése Istenhez

2019. október 27.

Minden évben megrendezésre kerül a Pálos 70 zarándoklat és teljesítménytúra a budapesti Sziklatemplomtól Márianosztráig. Az út több mint 70 kilométer, amit meg lehet tenni 3 napos zarándoklatként, illetve egynapos teljesítménytúraként is.

Idén, 2019-ben október 4-6 között került sor a hosszú gyaloglásra. A pálosok, mint minden évben, a zarándokokkal járták végig az út 3 napos verzióját. Sok különbség van a túra és a zarándoklat között, de a legfontosabb az, hogy a zarándoklatnak lelki tartalma is van. Nem a test teljesítménye áll a középpontban, hanem a lélek felemelkedése Istenhez. Ima és áldozat, hogy megnyíljunk Isten felé, szívünkbe fogadjuk Őt, és így a világ – bennünk és körülöttünk is – jobbá legyen. Ahogy a zarándok a hátizsákjában nem csak a maga számára csomagol, hanem adott esetben az úton lévő társai számára is, ugyanígy nem csak a saját lelkét emeli Istenhez, hanem mások szándékait is hordozza; közbenjár másokért.

Az idei zarándoklaton a személyes szándékok mellett hordozták a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust is.

Mindez közel áll a Pálos rend lelkiségéhez. A csend és az Istennel töltött idő központi helyet foglal el életükben. Hivatásuk, hogy sok és minőségi időt töltsenek Istennel, mind közösségileg mind egyénileg. Életük zarándokút, egyre közeledve Isten felé, egyre többet megismerve belőle, egyre mélyebb kapcsolatba kerülni Vele. De nem csak magukat „viszik” Isten felé, hanem a rájuk bízottakat is, nemzetünket, és a világot.

Fotó: Bársony Enikő