Ma kezdődött volna az Eucharisztikus Kongresszus

2020. szeptember 13.
Erdő Péter bíboros, prímás interjút adott a Kossuth Rádiónak az online térbe szervezett előtalálkozóról és elárulta, lecserélte-e fekete noteszét telefonos naptáralkalmazásra.

Hosszú sivatagi vándorlás lenne a jövő szeptemberre halasztott kongresszus kezdetéig csak várni, ezért a katolikus világtalálkozó eredeti időpontjában naponta videóüzenetekben osztják meg az esemény meghívott előadói gondolataikat Budapesten át a világgal – többek között erről is beszélt a Kossuth Rádióban Erdő Péter bíboros.

Az Eucharisztia összeköt

A főpásztor a Vasárnapi Újság című műsor vendégeként elárulta, hogy az üzenetek között, amelyek szeptember 13-20. között kerülnek fel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus YouTube-csatornájára, lesznek humorosak és szívhez szólóak is. Erdő Péter azt mondta: „Aki végigkíséri ezt, képet kaphat arról, hogy a világ katolikus közössége hogyan mozdul meg az Eucharisztia gondolatára és élményére.”

Döntéskényszer: hatósági szigor és a hívek szolgálata

Az interjúban a bíboros kitért arra, hogyan élte meg a papság a világjárvány miatti bezártságot. Hogyan tudtak eleget tenni a hatósági egészségügyi előírásoknak és a hívek kérésének is, akik vágytak a szentmisére és a szentáldozásra. Erdő Péter beavatta a hallgatókat abba, miként szervezték meg ebben az időszakban a liturgikus eseményeket, hogyan tudtak eleget tenni a látogatási tilalom miatt zárva lévő kórházakban fekvők lelki gondozásának.

A bíboros fekete notesze

A bíboros, prímás beszélt arról a felelősségről is, ami azzal jár, hogy a Katolikus Egyház képviselői is intenzívebben jelentek meg az online térben. Erdő Péter elmondta, hogy a papi továbbképzéseken hangsúlyt fektetnek arra, hogy fiatalos, minőségi és hiteles tartalmakat tudjanak megosztani a világhálón. Kiderül, hogy ő vajon engedett-e a modern kor csábításának és lecserélte-e telefonos naptáralkalmazásra a kicsi, fekete noteszét.

A riporter annak kapcsán, hogy a nézők augusztus 20-án a főpásztori videóüzenetben egy mosolygó, dinamikus bíborossal találkozhattak, arról is faggatta a beszélgetőpartnerét, hogy ő maga hogyan éli át, hogy új felületeken is lehetősége nyílik Jézus tanításainak közvetítésére.

A beszélgetés ITT hallható 6h20-tól.

Forrás/Fotó: NEK