A misevlogról a Petőfi tv-ben

2019. március 13.
Fábry Kornél az M2 „Én vagyok itt” műsorának vendége volt

Fábry Kornél március 12-én este az M2 Petőfi tv „Én vagyok itt” műsorának vendégeként a misevlogról beszélgetett Korsós Judittal, ismertebb nevén Lolával.

Kornél atya először arról beszélt, hogy már régóta foglalkoztatta a misevlog ötlete. Papi szolgálata során többször tapasztalta, egyáltalán nem magától értetődő, hogy a hívek tudják, hogy mit kell csinálni egy szentmisén vagy ha tudják is, nem feltétlenül tudatosul, hogy mi az értelme, szerepe az egyes részeknek, gesztusoknak, válaszoknak. Ezért már felszentelése óta végez olyan szentmiséket, amikben magyarázza a híveknek, hogy mi miért történik.
A beszélgetés következő részében arról esett szó, hogy a 2020-as budapesti Eucharisztikus Kongresszusra való lelki előkészület részeként kiemelt szerepet kap a szentmise, mint keresztény életünk csúcsa és forrása. Lola kérdésére Kornél atya elmondta, hogy várják a kérdéseket az egyes részekhez, hiszen ezekből fog összeállni egy kérdezz-felelek videó, ami a 12 részes sorozat után lát majd napvilágot. Az is felvetődött, hogy külön videóban mutassák be a „különleges” miséket, mint például a nagycsütörtöki vagy a nagyszombati szertartás.
Az egyházban tapasztalható fiatalítás kapcsán Kornél atya kiemelte, hogy a szentmise közösségibb lett a II. Vatikáni Zsinat liturgikus reformja által. „Fontos, hogy mindenki otthon érezze magát!” – hangsúlyozta Fábry Kornél.

A beszélgetés az alábbi linken tekinthető meg: Misevlog az M2 Petőfi tv-ben