A Missziós kereszt Zágrábban

2020. február 26.
Josip Bozanic: A Kongresszus szimbóluma az emberi kegyetlenségről és a szeretetről is beszél

Kettős ünnepként tekintettek a horvát fővárosban február 10-re. Ekkor emlékeztek meg az 1998-ban boldoggá avatott Stepinac püspökről, és ezen a napon érkezett ide a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a Missziós kereszt.

A Josip Bozanic zágrábi püspök által bemutatott szentmisén részt vett Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök is.

Josip Bozanic a homíliájában külön kiemelte, hogy az Missziós kereszt éppen a 60 éve elhunyt és 1998-ban boldoggá avatott Stepinac püspök ünnepén érkezett a székesegyházba.

A mártír püspökre ma is sokan emlékeznek. Amikor Szent II. János Pál az oltár dicsőségére emelte a néhai bíboros, zágrábi érseket úgy fogalmazott: “Boldog Stepinac jól egyesíti alakjában az egész tragédiát, amely a horvát népet és Európát sújtotta a 20. században a gonosz három nagy csapása, a fasizmus, a nácizmus és a kommunizmus által.”

Boldog Stepinac 1937-től szolgált Zágráb érsekeként. Tito kommunista rezsimje 1946-ban letartóztatta, háborús bűnösnek nyilvánították, 16 év börtönre és kényszermunkára ítélték. A vád szerint támogatta a nácibarát usztasát a szerbek, zsidók, cigányok lemészárlásában. Számos ezt cáfoló irat került elő. 2016-ban a zágrábi bíróság semmisnek nyilvánította a hetven évvel korábbi ítéletet.

A Missziós kereszt sokat jelent a horvát hívek számára is, hiszen a középpontjában lévő Szent Kereszt-ereklyét körbeölelő leveles díszek egyike, Boldog Alojzije püspök szent ereklyéje. A zágrábi püspök beszédében kitért arra, hogy Horvátországban még mindig vannak kísérletek a múlt félreértelmezésére, de a Missziós Kereszt mártír virágoskertje a realitásokról és a leírhatatlan emberi kegyetlenségről, valamint a csodálatos emberi szeretetről is beszél. Bozanic a homíliájában tovább erősítette Boldog Alojzije püspök és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Missziós kereszt által közvetített különleges szeretetkapcsolatot Isten és ember között, megemlítve, hogy Stepinac püspök részt vett az 1938-as budapesti Eucharisztikus Kongresszuson.

Bozanic püspök a szentbeszéde végén arra bátorította a híveket: legyenek jók és magabiztosak, s tekintsék Alojzije püspököt tanítómesterüknek, aki megmutatta hogyan bízzunk Istenben, hogyan küzdjük le a nehézségeket és a lehetetlent.