A monstrancia titkai

2020. március 12.

Már csak március 20-ig látogatható Lenzsér-Mezei Kata, ötvösművész kiállítása az E-Galériában, ahol megtekinthető a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus monstranciája és az ehhez készült liturgikus tárgyak.

Hétfőn a művész fogadja az érdeklődőket 18 és 20 óra között a galériában, és mesél a kiállított tárgyak elkészítésének kulisszatitkairól.

Megtudhatjuk, hogy az oltárkereszt optikai üvegből készült, amit ha alulról megvilágítanak, prizmaként töri meg a fényt, ezzel is utalva a feltámadásra. Az egyik püspökgyűrű és mellkereszt a monstranciában található kék üvegből készült, amely az Élet Forrását jelképezi. A rézből készült kehely folyamatosan változtatja a színét a vastartalmú patinásodást elősegítő vegyszernek köszönhetően. Először fekete volt, majd zöld és végül kék, ám azóta is, szinte észrevétlenül változtatja kinézetét.

A szintén optikai üvegből készült kehelytartó –melynek legfőbb tulajdonsága, hogy teljesen átlátszó - a lebegő kehely illúzióját kelti.

Két mellkereszt „mokume gane” japán technikával készült. A szónak a jelentése: „faerezet mintázatú fém”. Az eljárás során két, vagy több nemesfém rétegeinek sokaságát dolgozzák össze egy tömbbé, amelyet tovább alakíthatnak csavarással, kovácsolással. Minden minta egyedi és megismételhetetlen, így kijelenthető, hogy soha nem láthatunk olyan keresztet, mint ezen a kiállításon.

Megismerhetjük a monstrancia minden titkát a tervezéstől a kivitelezésig, egy izgalmas tárlatvezetésen keresztül.

A videó a kiállítás megnyitóján készült.

NEK Titkárság