Orcád világossága

2021. március 23.
Elkészült annak a kiállításnak a katalógusa Orcád világossága címmel, amely térben, időben és mélységében az eddigi legátfogóbb módon mutatja be a görögkatolikus egyház történetét, kulturális, művészeti gazdagságát.

A görögkatolikus egyház közel négy évszázados történetét fogja át az a tárlat, amely az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódóan, augusztustól lesz látható a pesti Vigadóban. Az Orcád világossága címmel nyíló kiállítást - ahogy magát a katolikus világeseményt is - eredetileg tavaly rendezték volna meg, de a világjárvány megakadályozta ezt. A tervek szerint augusztustól már megnézhetjük az eddigi legátfogóbb kiállítást a görögkatolikus közösség életéről.

Az esemény egyfajta beharangozásaként elkészült a 250 egyházművészeti alkotást és 26 tanulmányt magába foglaló katalógus. Ez segítséget nyújt ahhoz, hogy bejárhassuk azt a 400 éves történelmi utat, amelyet a keleti egyház közösségei a Rómával történt egység kinyilvánítása után megtettek.
A katalógus címe, az Orcád világossága azt a forrást jeleníti meg, amely kelet és nyugat határán napjainkig is megőrizte a görögkatolikus egyházat.

A Közép-Kelet Európában élő görögkatolikus egyházak sajátos fejlődési utat jártak be a keleti és nyugati egyházi és kulturális centrumoktól való távolság miatt is. A magyar görögkatolikusok Kárpát-vidéki egyházi művészetet és kultúrát teremtettek meg a 17-19. század között, amely visszatükröz sokféle kulturális hatást, a közösségben lejátszódó társadalmi, etnikai változásokat.

A műalkotások, levéltári dokumentumok mellett a katalógusban helyet kapott tizenhat szerző huszonhat tanulmánya. Először publikálták például a néhány éve az Eperjesi Állami Levéltárban megtalált úgynevezett uniós dokumentumot.

A kötet magyar és angol nyelven is megjelent. Megvásárolható a görögkatolikus kegytárgyboltokban és online a szentatanazbolt.hu webáruházon keresztül ITT.

Forrás és fotó: gorogkatolikus.hu