A Romániai Püspöki Konferencia is készül a budapesti eucharisztikus kongresszusra

2019. október 01.
Nagybányán (Baia Mare) tartotta ülését szeptember 25–27. között a Romániai Püspöki Konferencia

Az ország katolikus püspökei megszívlelték Ferenc pápa buzdítását: „Járjunk együtt!”

Az ország római katolikus és görögkatolikus püspökei a Romániai Püspöki Konferencia napokban tartott ülésén kiértékelték Ferenc pápa Romániában tett történelmi látogatását, illetve azokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül az ő jelenléte és tanítása maradandó gyümölcsöket hozhat számunkra. Az ülés 2019. szeptember 25–27. között zajlott Nagybányán, házigazdája pedig a Máramarosi Görögkatolikus Egyházmegye volt. Első alkalommal vett részt a konferencia ülésén az új jászvásári megyéspüspök, Iosif Păuleț.

A Szűz Máriáról nevezett plébániatemplomban bemutatott nyitó szentmisén részt vett, illetve az ülést megnyitotta Románia apostoli nunciusa, Miguel Maury Buendía, aki apostoli áldásában részesítette a jelenlévőket. A nuncius kiemelte, hogy a pápalátogatás osztatlan sikert aratott Romániában, és a Szentatya több alkalommal is elismerően beszélt az országunkban tett apostoli útjáról.

A konferencia ülésén részt vett Mohos Gábor budapest-esztergomi segédpüspök és Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) főtitkára, akik a 2020. szeptember 13–20. között Budapesten tartandó NEK előkészületeiről tájékoztatták a jelenlévőket. A főpásztorok megegyeztek abban, hogy Románia minden egyházmegyéjéből indítanak majd csoportokat a NEK közelgő rendezvényeire.

A Romániai Püspöki Konferencia tagjai Aurel Percă jászvásári segédpüspököt bízták meg a külföldi román ajkú római katolikus hívek lelkipásztori ellátásával, illetve Iosif Păuleț jászvásári megyéspüspök vette át a migránsokért és a hivatásokért felelős bizottságok vezetését.

Az ülésen az alábbi napirendi pontok szerepeltek: felkészülés a szentségekre és azok kiszolgáltatása, 2019 októbere mint rendkívüli misszós hónap, a hittanórák és katolikus hittanolimpiák kérdése, a Mária Rádió tervei, Ferenc pápa kezdeményezései az igazságosabb gazdaság és nevelés érdekében, más országok püspöki konferenciáival épített kapcsolatok.

A Romániai Püspöki Konferencia következő ülését 2020. május 18–20. között tartják Temesváron, a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye szervezésében.

Az évente két alkalommal ülésező Romániai Püspöki Konferenciát az ország római katolikus és görögkatolikus püspökei alkotják, kifejezve az egyházmegyék szoros kapcsolatát, illetve az egységet Szent Péter utódával, Ferenc pápával.

Forrás: Romániai Püspöki Konferencia/Romkat.ro

Fotó: Máramarosi Görögkatolikus Egyházmegye